Manisa’da büyük bir kısmı yurttaşlara ait 190 bin metrekarelik arazi, kamulaştırma yapılmadan OSB’ye dahil edilmek isteniyor. Konuyu yargıya taşıyan avukatlar “Muradiye OSB, kanunları hiçe sayıyor” diye konuştu.

Yurttaşın arsasına göz diktiler
Muradiye OSB’nin söz konusu arazide inşaat çalışmalarına başladığı ortaya çıktı. (Fotoğraf: BirGün)

Sibel BAHÇETEPE

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yönetim kurulu başkanlığını AKP Manisa milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık’ın eşi Osman Kıvırcık’ın yaptığı Muradiye Organize Sanayi Bölgesi (OSB), gözünü yurttaşın arazisine dikti. Muradiye OSB, büyük bir kısmı yurttaşlara ait 190 bin metrekarelik araziyi herhangi bir kamulaştırma kararı olmadan OSB sınırlarına dahil etmek için çalışma başlattı. Karara tepki gösteren yurttaşlar, OSB'nin haksız ve hukuksuz bir şekilde iş makineleriyle girdiği arazilerini işgal ettiğini belirtti.

İŞ MAKİNELERİYLE GİRİLDİ

Mağdur yurttaşlar adına avukatlar Ömer Talha Oğan, Süleyman Özgür Kale, Berk Bozkurt Muradiye OSB hakkında Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, imar planlarının iptali için dava açtı.

Avukat Oğan, Muradiye OSB’nin talebi üzerine 2021 haziran ayında Sanayi Bakanlığı tarafından mahallenin imar planlarını değiştirdiğini anımsatarak “İmar planlarının değiştirilmesiyle her şeyin bittiğini sanan Muradiye OSB, müvekkillerimizin parsellerine hiçbir mahkeme kararı olmadan, hiçbir şekilde müvekkilimizin rızası olmadan iş makinaları ile girerek fiilen işgal etmiş bulunmaktadır” diye konuştu. Arazinin OSB sınırlarına dahil edilmesinin şehircilik ve planlama esaslarına da aykırı olduğunu belirten Oğan, "Muradiye OSB, yaptıkları işgale kılıf hazırlamak için imar planları değiştirilmiş olan bu 190 bin metrekarelik alanla ilgili kamulaştırma davaları açmıştır. Bu işlem acele kamulaştırma davaları değil, normal kamulaştırmadır. Normal kamulaştırmalarda mahkeme sonuçlanmadan idare tarafından parsellere fiilen girilememektedir. Ama Muradiye OSB, kanunları hiçe sayarak hiçbir mahkeme kararı, hiçbir el koyma kararı, hiçbir malik muvafakati olmadan 190 bin metrekarelik alanda 17 parselde işgali başlatmışlardır" dedi.

Avukat Ömer Talha OğanAvukat Ömer Talha Oğan

Müvekkillerinin parsellerine mahkeme kararı olmadan girildiğine dikkat çeken avukat Oğan, şöyle devam etti:

"Hiçbir güç odağı kendisini kanunlardan üstün göremez, tapulu bir arsaya mahkeme kararı olmaksızın giremez. Ayrıca planlama açısından da pek çok sıkıntı olduğunu düşündüğümüz imar planlarına karşı da iptal davası ve yürütmenin durdurulmasını talep etmiş bulunmaktayız. Konuk alanlarının kullanımına tahsis edilen 190 bin metrekarelik alanın Muradiye OSB sınırlarına dahil edilmek istenilmesini hukuka ve şehircilik planlama esaslarına uygun bulmuyoruz.”

Avukat Berk Bozkurt ise 190 bin metrakerelik arsalarda yüzlerce kişinin malik olduğunu belirterek “OSB, yurttaşa ait yere girip inşaat başlattı. Bölgede valilik tarafından alınmış bir kamulaştırma kararı var, fakat henüz mahkeme kararı yok. Bu durum yurttaşların arazisinin işgali” değerlendirmesini yaptı.

Avukat Berk BozkurtAvukat Berk Bozkurt