Türkiye’de Covid-19 aşısı dört aşamada yapılacak. İzmir’de 69 yaşında olan ve kronik hastalıkları da bulunan Senih Özay, ilk aşamada aşı olması gerekirken, e-Nabız sistemine girdiğinde kayıtlarının silindiğini ifade etti. Kayıtları silinen Özay ilk aşamada aşı olamayacak.

Yurttaşın bilgileri e-Nabız’dan silindi

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de Covid-19 aşısının yapılması için dört aşama belirlendi. Planlama yapılırken ilk grupta sağlık çalışanları, önce kronik hastalığı olan, sonra da diğer 65 yaş üzeri kişiler ve toplu alanlarda yaşayan kişiler ile engelli bireylerin aşılanacağı açıklandı.

İzmir’de yaşayan ve avukatlık yapan 69 yaşındaki Senih Özay kronik hastalıklarından dolayı risk grubunda olan ve planlamaya göre ilk aşamada aşı yapılacak bir yurttaş. Özay, şeker hastalığından dolayı insülin ve nöropatiden dolayı baston kullandığını ifade ederken, kalp damarlarında stent, tansiyon, sarı nokta göz hastası ve alerjik astımı olduğunu, aynı zamanda da prostat tedavisi gördüğünü belirtti.

İLK AŞAMADA AŞI OLMAM GEREKİYOR

yurttasin-bilgileri-e-nabiz-dan-silindi-821450-1. Geçtiğimiz aylarda grip ve zatürre aşıları, kronik rahatsızlığı bulunan ve risk grubunda olan kişilere e-Nabız sistemi üzerinden tanımlanmıştı. Bu sürede e-Nabız sisteminde kronik hastalıkları belirtilen ve kendisine yaklaşık 1 ay önce grip aşısı tanımlanan Av. Özay, sisteme girdiğinde ise “Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (2020/8) kapsamında Bakanlığımızın belirlediği riskli kronik hastalığınız bulunmamaktadır” yazısıyla karşılaştığını açıkladı.

Av. Özay, kayıtlar incelendiği takdirde kendisinin kronik hastalıkları olmasından dolayı yaklaşık 1 ay önce grip aşısı olduğunun görüleceğini belirtti. Av. Özay, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı aşamalara göre benim ilk aşamada Covid-19 aşısını olmam gerekiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın E-nabız sayfasına bugün girdiğimde, kronik hastalıklarımın ve olduğum grip aşısının bilgilerinin yok edildiğini, silindiğini gördüm. Tüm bu bilgilerin yerine ise riskli kronik hastalığımın bulunmadığı yazıyor. Bu işlemin hatalı bir şekilde mi yapıldığı veya doğru mu olduğu konusunda itirazda bulundum. 60 gün bekledikten sonra olumsuz bir cevap almam karşısında konuyu yargı organına taşıyacağım” dedi.