Kamu yararı gerekçesiyle yurttaştan alınıp şirketlere tahsis edilen taşınmazlara ilişkin Tapu Kanunu’nda ‘şirkete özel’ düzenlemeler yer aldı. Değişiklik, bu arazilerin şirketlere tahsisi üzerine açılan davaların yurttaşlar lehine sonuçlanması sonrası gündeme geldi

Yurttaşın cebinden al yandaşa aktar

NURCAN GÖKDEMİR

İktidar, ‘kamu yararı’ gerekçesiyle yurttaşın elinden aldığı ve şirketlere tahsis ettiği taşınmazlara yapılan yatırımlar nedeniyle oluşan rantın azalmaması için ‘yurttaşın aleyhine, şirketlerin lehine’ yasal düzenleme yapacak.
BirGün’ün edindiği bilgiye göre, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Torba Yasa Teklifi’ne ilişkin çalışmalar son aşamasına geldi. Teklif metninde ‘şirkete özel’ düzenlemeler de yer aldı.

ESKİ RAYİÇ BEDEL

Kamulaştırma Kanunu’na eklenen geçici bir madde ile kamunun istimlak ettiği taşınmazlardan, yargıdaki itiraz süreçleri nedeniyle ödenmeyen kamulaştırma bedellerine uygulanacak faizlerde değişikliğe gidildi. Taşınmazın güncel değeri esas alınarak yapılan faiz hesaplaması yerine kamulaştırıldığı tarihteki rayiç bedelinin esas alınması benimsendi.

BELEDİYE BAHANESİYLE ŞİRKETE

Geçen yıllarda ‘kamu yararı’ ileri sürülerek kamulaştırılan ancak daha sonra iktidara yakın şirketlere büyük yatırımlar gerçekleştirmeleri için tahsis edilen davalarla ilgili ortaya çıkan sorunların aşılmasının amaçlandığı bildirildi. İstanbul’da 1990’lı yıllarda belediye hizmetleri için kamulaştırılan ancak daha sonra iktidara yakınlığıyla bilinen bir şirkete tahsis edilen arsa ile ilgili şirket aleyhine ortaya çıkan sorunun, bu maddenin düzenlenme gerekçesi olduğu öğrenildi

DAHA AZ FAİZ FORMÜLÜ

Edinilen bilgiye göre, “Belediye kullanacak” denilerek el konulan ancak daha sonra bir şirkete tahsis edilen arazisine büyük bir yatırım gerçekleştirilen yurttaşın yaptığı itiraz yargıda kabul edildi. Taşınmazın güncel değeri esas alınarak yapılan faiz hesaplaması nedeniyle yurttaşa çok yüksek bir bedel ödenmesi gündeme geldi. Buna itiraz eden şirketin isteği doğrultusunda faiz hesaplamasında günlük değer yerine taşınmazın ‘idare adına tescil edildiği tarihteki tescil bedeli esas alınarak yasal faiz uygulanması’ formülü bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda hazırlanan taslağın kabul edilmesi durumunda, bundan sonraki kamulaştırma davalarında yurttaşın aleyhine şirketin ise lehine faiz hesaplaması esas alınacak.
İstanbul’un yanı sıra Ankara’da da bu tür ihtilaflı çok sayıda kamulaştırma işlemi olduğu öğrenildi.

KIYAK ÜSTÜNE KIYAK

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na eklenmek istenen yeni hüküm şöyle:

“6830 sayılı İstimlak Kanununun 16 ve 17’nci maddeleri ile 2942 sayılı Kanunun mülga 16 ve 17’nci maddeleri uyarınca kesinleşmiş mahkeme kararlarına istinaden idareler adına tescil edilen taşınmazların eski malikleri adına kamu bankalarına yatırılan ancak hak sahiplerine ödenmediği tespit edilen kamulaştırma bedelleri nedeniyle İdareler aleyhine açılacak her türlü davalarda Mahkemece; taşınmazın, idare adına tescil edildiği tarihteki tescil bedeli esas alınarak yasal faiz uygulanmak suretiyle ödenir.”