Vatandaş için en önemli sorun açık ara ‘geçim sıkıntısı’ oldu. SosyoPolitik Saha Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 31’i en önemli sorunun ekonomik olduğunu söyledi

Yurttaşın derdi geçim sıkıntısı

POLİTİKA SERVİSİ

Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 29 Ekim-1 Kasım 2019 tarihinde Türkiye genelinde 21 kenti yaptığı saha araştırmasında vatandaşın ilk gündemi ekonomik kriz oldu.

Araştırma aralarında İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa, Samsun, Diyarbakır, Erzurum, Konya gibi illerin de yer aldığı 21 ilde, toplam 1937 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Sınır ötesi operasyon sonrası gerçekleştirilmesine rağmen araştırmaya katılanlara sorulan “Sizce Türkiye’nin En Büyük 1. Öncelikli Sorunu Nedir ?” sorusunun yanıtı geçim sıkıntısı oldu. Katılımcıların yüzde 31,8’ine göre Türkiye’nin birinci sorunu “Ekonomi/işsizlik” iken, yüzde 20,1’ine göre “Kürt Sorunu”, yüzde 13,3’üne göre ise “Cumhurbaşkanlığı sistemi” oldu.

AKP’LİLER DE ‘EKONOMİ’ DEDİ

Erdoğan ve damadı Albayrak’ın tüm başarı anlatısına rağmen AKP’ye oy verenlerin yüzde 32,8’i de Türkiye’nin birinci sorununu “Ekonomi/ İşsizlik” olarak ifade etti. Bunu yüzde 18,3’le “Kürt Sorunu”, yüzde 10,8’le “Dış Politika” takip etti.

CHP’ye oy verenlerin de yüzde 31,5’i Türkiye’nin öncelikli sorununu “Ekonomi/İşsizlik” olarak ifade ederken, bunu yüzde 23,4’le “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 8,9’la “Kürt Sorunu” takip etti.

HDP’ye oy verenlerin yüzde 37,9’u ise Türkiye’nin birinci sorunu olarak “Kürt Sorunu”na işaret ederken; yüzde 28,1’i “Ekonomi/İşsizlik”, yüzde 13,8’i “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ni öncelikli sorun olarak işaretledi.

AKP’DE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Çözüm önerileri ile seçmen davranışları arasındaki ilişkiyi de incelemeye çalışan araştırmada “Sorunları Çözmeye En Yakın Parti” sorusunda soruldu. Görüşmecilerin yüzde 28,3’ü AKP, yüzde 26,6’sı CHP, yüzde 8,8’i HDP, yüzde 7,4’ü MHP’yi çözüm olarak gördüğünü kaydetti; yüzde 6,8’i Kararsızım, yüzde 6,6’sı Hiçbiri, yüzde 5,8’i Fikrim yok/Cevap yok, yüzde 4,2’si İYİ Parti yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 2,8’i Davutoğlu ve ekibinin kuracağı partiyi, yüzde 1,7’si ise Babacanın kuracağı partiyi “sorun çözmeye en yakın parti” olarak işaretledi.