AKP iktidarı, elinden gelse iki kişiden fazla insanın yan yana gelmesine yasak koyacak. Müzik, konser, festival derken sıra piknik yasaklamaya kadar geldi.

Yurttaşın hayatla bağını kesiyorlar

BirGün/Ankara

Ülke hızla seçime yaklaşırken kamuoyu araştırmalarında umduğunu bulamayan AKP, baskı ve yasakları daha da arttırdı. Pandemi bahanesiyle alınan müzik yasağı kararından vaz geçmeyen iktidar, mayıs ayı boyunca hayat tarzını hedef alan kararları arka arkaya devreye soktu. Furkan Vakfı lideri Alparslan Kurtul’la ilgili yapılan eylemler bile bahane edilerek birçok etkinlik yasaklandı.

GERİCİDEN ‘AHLAK’ DERSİ

Seçim öncesinde korkudan tek bir oyun hesabını bile yapan iktidarın izlediği yasak politikaları, gerici oluşumlara şirin gözükme çabasını görünür kıldı. Gericilerin ‘toplumun ahlakını bozduğu’ gerekçesiyle karşı çıktığı Eskişehir’de düzenlenecek Anadolu Fest, Eskişehir Valiliği’nin 15 günlük faaliyet yasağı sonrası iptal edildi. Daha sonra gerici zihniyetin Isparta’da Melek Mosso konserine yönelik başlattığı kampanya da sonuç verdi. Milli Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği Isparta Şubesi ortak açıklamasında, AKP’li belediyeyi “halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan” konserler düzenlemekle suçladı. “Ahlaksızlğı özendirmekle” suçlanan sanatçı Melek Mosso’nun konseri bu açıklamaların ardından iptal edildi. Konseri iptal edilen Mosso, bu karara "Birkaç kendini bilmeze kalmadı benim ahlakımı sorgulamak, kadınlık onuruma laf atmak. Bu zihniyetteki insanlar kendi yüreklerindeki karanlığı ve sapıklığı bizim hayatımıza da sokmaya çalışıyorlar ama buna asla izin vermeyeceğim, vermeyeceğiz" sözleriyle tepki gösterdi.

Kürt sanatçılar Aynur Doğan ile Mem Ararat, Amed Şehir Tiyatrosu, ülke sorunlarına karşı duyarlılıkları ile tanınan Metin-Kemal Kahraman kardeşler, Niyazi Koyuncu ve aynı zamanda BirGün Gazetesi yazarı da olan Burhan Şeşen ayrıca yasaklardan nasibini aldı. Trabzonspor’un şampiyonluk kutlamalarında Pontus tezlerini desteklediği iddiasıyla Yunan Sanatçı Tsahouridis’in sahneye çıkartılmamasını protesto eden Karadenizli sanatçı Lemi de başta ırkçı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ olmak üzere birçok çevre tarafından hedef gösterildi. Ardından Lemi’nin konserlerine de yasak geldi.

AMAÇ YAŞAMI KONTROL ETMEK

Siyaset Bilimci, Doç. Dr. Galip Yalman, birbiri ardına ilan edilen yasaklama kararlarının, AKP tarafından toplumun geneline hâkim kılınmaya çalışılan baskı ortamının bir devamı niteliğinde olduğunu söyledi. Bu tür yasaklama ve toplumsal yaşamı sınırlandırma kararlarının devamının gelebileceğini söyleyen Yalman, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Yukarıdan aşağıya doğru zincirleme bir şekilde alınan kararlar bütünüyle karşı karşıyayız. İktidar, genel olarak gündelik yaşamı kontrol etmek istiyor. Bu elbette ki ilk defa olmuyor ama son dönemde fazlasıyla yoğunlaştı. Belli bir zaman dilimi içerisinde giderek de yaygınlaşacak. İnsanlar kendilerini bir miktar ona göre ayarlamaya başladı. Yaşam koşullarının insanca yaşamdan uzaklaştığını her gün daha net görüyoruz” dedi.

İKTİDARIN YASAKLARI MECLİS’İN GÜNDEMİNE TAŞINDI

Birbiri ardına ilan edilen yasaklamaların ardından TİP Milletvekili Barış Atay, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Atay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, “Geçim sıkıntısı yaşayan müzisyenler, enstrümanlarını değerlerinin altında fiyatlara satarak hayatta kalmaya çalıştı. Hükümetten yalnızca 5 ay boyunca 30 bin 744 müzisyen, ayda net 1000 TL, toplamda 5 bin TL olmak üzere iki ayrı destek alabildi. Ancak bu destek paketinden ‘gelir vergisi mükellefi olma koşulunu’ karşılayamadığı gerekçesiyle yararlanamayan sanatçılar oldu” dedi. Atay, önergesinde Soylu’ya, “Bu yasak ya da iptal kararlarının talimatı sizin tarafınızdan mı verilmektedir?” diye sordu.

AKP’DEN YASAK YAĞMURU

9 Mayıs: Adana’da 9-24 Mayıs tarihleri arasında basın açıklaması, yürüyüş ve toplantılar yasaklandı.

10 Mayıs: Eskişehir Valiliği Anadolu FEST etkinliğini de kapsayacak şekilde 10-24 Mayıs tarihleri arasındaki “siyasi partiler ve sendikaların yapacağı faaliyetler hariç” tüm etkinlikleri yasaklama kararı aldı.

15 Mayıs: AKP’li Derince Belediyesi, Sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta Derince Açık Hava Sahnesi’nde vereceği konseri “inceleme sonucu” iptal ettiğini açıkladı.

16 Mayıs: Muş Valiliği, Metin-Kemal Kahraman’ın 17 Mayıs’ta Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda vermek istediği konsere “uygun bulmadığı” için yasak kararı getirdi.

16 Mayıs: Amed Şehir Tiyatrosu’nun Miguel de Cervantes’in ‘Don Kişot’ kitabından Kürtçeye uyarlanan “Don Kixot” isimli oyunun sahnelemesi AKP’li Çayırova Belediyesi tarafından engellendi.

19 Mayıs: Şanlıurfa Valiliği, kent genelindeki etkinlikleri iki gün süre ile yasakladı.

23 Mayıs: Niyazi Koyuncu’nun Pendik Halk Eğitim Merkezi’nin 25 Mayıs’ta Sahil Meydanı’nda düzenleyeceği etkinlikte sahne alması AKP’li Pendik Belediyesi tarafından engellendi. Belediye, iptal gerekçesi olarak sanatçının kurumun değerlerini paylaşmamasını gösterdi.

25 Mayıs: Uluslararası Isparta Gül Festivali kapsamında 3 Haziran’da sahne alacak olan Melek Mosso’nun konseri iptal edildi.

25 Mayıs: ODTÜ Rektörlüğü, Uluslararası Bahar Şenliği kapsamında Burhan Şeşen ile Flört grubunun konserlerini, Pençe Kaplan operasyonundaki kayıpları gerekçe göstererek iptal etti.

26 Mayıs: Bursa Valiliği, Kürt sanatçı Mem Ararat’ın 29 Mayıs Günü Bursa’da vereceği konseri “Kamu güvenliği” gerekçesiyle yasakladı.