Yurttaşın zeytinliği satışa çıkarıldı

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi Toparlar Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Hazine’ye ait iken ucuz konut üretme amacı ile TOKİ’ye devredilen arsaların bir bölümü satışa çıkarıldı. Köylüler, belirlenen ihale bedellerini ödeme imkânlarının olmadığını, bölgede büyük bir rant söz konusu olduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi. CHP Muğla Milletvekilli Süleyman Girgin ise konuyu Meclis’e taşıyarak soru önergesi verdi.

CHP Muğla Milletvekilli Süleyman Girgin, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Devleti çetelere teslim edenler; Köyceğiz’de vatandaşların yıllardır dikip büyüttüğü, vergisini, ecrimisilini ödediği zeytinlik, narenciye bahçesi ve iskân ettiği yerler TOKİ tarafından boş arazi gösterilip Ankara ve İstanbul’da satışa çıkarılıyor. Vatandaşların zeytinliklerine, narenciye bahçelerine adeta çöküyorlar. Beşli çeteyi doyurmaktan vatandaşa sıra gelmiyor” dedi. Köylülerden Tanfer Sobay, mağdur edildiklerini kaydetti: “Bizim yerimizi 5 milyon 300 bin liradan ihaleye çıkardılar. Bunun kaporasını dahi yatırma gücümüz yok. Kaporası 1 milyon küsura tekabül ediyor. Bu vatandaşın bu paraları yatırma imkânı yok. Büyük şirketlere bir ranta dönüştürüldü. Tarım arazilerimizin bize teslim edilmesini istiyoruz.”

Bölge halkından Ayşe Cengiz de, "Biz bu zeytinlerimizi yetiştirirken tırnaklarımızın dibi kalmadı. Bu zeytinleri bizden aldıktan sonra biz ne yapacağız. Nereye gideceğiz?” diyerek tepki gösterdi.