Aliağa’da 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların toplanmasına verilen izin sonrası yurttaşlar dava açtı. Yurttaşlar tarafından yapılan açıklamada, “Artık yeter! Burada insan yaşıyor. Şirketlerin kârı uğruna pervasızca bölgemizi kirletmeyi bırakın ve bize kulak verin. Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” denildi.

Yurttaşlar atık tesisine karşı dava açtı: Aliağa dünyanın çöplüğü değildir

BİRGÜN EGE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ege ve Marmara bölgelerindeki 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların İzmir Aliağa’da toplanmasına onay vermesine yurttaşlar tepki göstererek dava açtı.

EGEÇEP (Ege Çevre Platformu) ALÇEP (Aliağa Çevre Platformu), 12 mahalle muhtarı ve 31 vatandaş kurulacak olan fabrikanın köylerinin meralarına, bal ormanlarına, yer altı su kaynaklarına, zeytinliklere, gölete, havasına ve tarım alanlarına zarar vereceğine belirterek verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Yurttaşlar yaptığı açıklamada, “Bizler Aliağa'da yaşayan, yıllardır burada tarım ve hayvancılıkla uğraşan, çocuklarına burada bir gelecek kurmayı hedefleyenler olarak, artık yeter. Burada insan yaşıyor. Şirketlerin karı uğruna pervasızca bölgemizi kirletmeyi bırakın ve bize kulak verin. Bizlerin itirazlarını dinlemeden vermiş olduğunuz ‘ÇED olumlu’ kararınızı bir kez daha gözden geçirin. İlçemizi kirletecek bu projelerin, köylerimizin merası, bal ormanları, yer altı su kaynakları, zeytinliklerimiz, göletimiz ve tarım alanlarının tam ortasına kurulmasına müsaade etmeyecek ve mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde açmak istediği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararı verildi. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’daki fabrikalardan çıkan metal atıklar Aliağa’da toplanacak. 49 milyon 768 bin TL’ye mal olacak projenin ömrü ise yaklaşık 22 yıl. Çevre illerden toplanan atıklar 22 yıl boyunca Aliağa’da toplanacak ve 3 milyon tondan fazla atık birikecek.