AYCAN KARADAĞ Aydın’ın Efeler İlçesi Yılmazköy Mahallesi Kanalyolu mevkiisi üzerinde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak için çalışma yapan Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı jeotermal firmasının çalışmaları, Efeler Belediyesi’ne ait bu yolda çalışma izni olmadığı gerekçesiyle durduruldu. Yılmazköy Mahalle sakinleri de Efeler Belediyesi ekiplerine destek olurken, mahallelerinde jeotermal istemediklerini ifade ettiler. Efeler Belediyesi ekipleri, Jeotermal firmasının […]

Yurttaşlar izinsiz çalışmayı  engelledi: Yılmazköy’de jeotermale geçit yok

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Efeler İlçesi Yılmazköy Mahallesi Kanalyolu mevkiisi üzerinde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak için çalışma yapan Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı jeotermal firmasının çalışmaları, Efeler Belediyesi’ne ait bu yolda çalışma izni olmadığı gerekçesiyle durduruldu. Yılmazköy Mahalle sakinleri de Efeler Belediyesi ekiplerine destek olurken, mahallelerinde jeotermal istemediklerini ifade ettiler.

Efeler Belediyesi ekipleri, Jeotermal firmasının yol kenarlarına boru döşemesi çalışmalarını durdurmak için yolu dozer ve kamyonlarla kapattı.

Yılmazköy Mahalle sakinleri, jeotermal firması tarafından yapılan çalışmanın yasaya aykırı olduğunu savundular. Eylem, Efeler Belediyesi’nin ve yurttaşların kararlı tutumu karşısında firma yetkililerine ait boruları taşıyan aracın alandan ayrılmasıyla sona erdi.

‘KENDİLERİNİ KANUN ÜSTÜ SAYIYORLAR’

BirGün’e konuşan Yılmazköy Mahallesi Muhtarı Özkan Tosun, “Bize izin belgesi olduğunu söylüyor firma çalışanları ama izin belgeleri yok. Bilgi de vermiyorlar. Yalan söylüyorlar. Biz bununla ilgili kurumlara şikâyet ettik. Şirket yöneticileri buraya da gelmiyor. Bizimle konuşmuyorlar. Kimseyi dinlemiyorlar. Kendilerini kanun üstü sayıyorlar. Biz kanunsuzluğa karşıyız” diye konuştu.

Yılmazköy’e gelen Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili de, firmanın hiçbir yasal prosedür olmadan çalışma yaptığını ve vatandaşın da buna haklı olarak tepki gösterdiğini ifade etti.

ÖDP’DEN YILMAZKÖY’E DESTEK ZİYARETİ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, mahallelerine jeotermal elektrik santralı kurulmasına karşı mücadele veren Yılmazköy mahallesi sakinlerini ziyaret etti.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin Aydın, Muğla, Manisa ve Uşak İl Meclisleri ile birlikte Aydın’ın Efeler İlçesi’ne bağlı Yılmazköy Mahallesi’ni ziyaret eden Başer, burada mahalle sakinleri ile birlikte toplantı düzenleyerek fikir alışverişinde bulundu.

‘MÜCADELENİZ MÜCADELEMİZDİR’

Köy kahvesinde yapılan toplantıda konuşan İlknur Başer, mahalle sakinlerine seslenerek “Toprağına, suyuna, gıdaya, geleceğine, yaşama sahip çıkan siz Yılmazköylülerin, dün topraklarına mahkeme kararına rağmen boru döşemeye başlayan şirketin karşısına dikilerek yürüttüğünüz mücadelenizi ÖDP olarak selamlıyoruz.” dedi.

Başer şöyle konuştu: “Mahkeme kararına rağmen buraya hukuksuzca boru döşeyen şirket, zorbaca ‘hukuk tanımıyorum burada benim borum öter’ demektedir. Bunlar cesareti ülkeyi yönetenlerden almaktadır. Bugün ülkeyi yönetenler de ‘benim borum ötecek, dediğim olacak’ demektedir. Burada tarım arazisine yapılacak her JES, patates kuyruklarının yanına yeni gıda kuyruklarının eklenmesi demektir. Tarımın bitirilmesi demektir. Siz burada tüm ülkede yaşayanlar için mücadele ediyorsunuz. Mücadeleniz mücadelemizdir.”