Günlerdir kepenk açamayan esnaf acil çözüm beklerken yurttaşa sırt çeviren Erdoğan, adeta bir görsel şölene dönüşen şaşalı parti kongrelerinden masallar anlatıyor. Araştırmacılar, kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık olduğu görüşünde

Yurttaşlar kongre şovundan rahatsız

POLİTİKA SERVİSİ

Ne pandemi ve ekonomik kriz ne de asker ölümleri AKP’nin ihtişamlı kongrelerine engel olabildi. Kitle desteğini her geçen gün yitiren Saray, halka güçlü olduğu imajı vermeye çalışıyor. Günlerdir kepenk açamayan esnaf acil çözüm beklerken yurttaşa sırt çeviren Cumhurbaşkanı Erdoğan adeta bir görsel şölene dönüşen şaşalı kongrelerinden masallar anlatıyor.

Salgın nedeniyle yasaklara maruz kalan milyonlar, yasağın uğramadığı AKP kongrelerindeki gösterişten rahatsız. Konuya ilişkin değerlendirmelerini aktaran araştırmacılar, dükkânı aylarca kapalı kalan milyonların ‘bize olan AKP’ye neden serbest’ sorusunun yanıtını aradığını söylüyor.

Tercihlerine de yansıyacaktır

Öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neden böyle gösterişli kongreler yapmak zorunda kaldığının değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen MAK Araştırma Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat: “Kongreler siyasi partilerin normalde kendilerini göstermek için yaptıkları çalışmalardır. AKP de ciddi bir oy kaybının yaşandığı bu dönem kendi tabanını bir arada tutmaya çalışıyor. Ancak zamanlama olarak Türkiye’de orta ve alt gelir sınıfında olan insanlara ‘Sakın işyerini açma’ deyip yasaklıyorsunuz. Ondan çok daha büyük kalabalıkları bir mekana topluyorsunuz. Bunun yurttaşa dönük yansıması çok yüksek” ifadelerini kullandı. “Biz, insanlara ‘işleriniz nasıl’ dediğimizde ‘benim işyerimi kapatıyor ama kendisi kongre yapıyor tepkileri oluşuyor” diyen Kulat sözlerini şöyle sürdürdü: “Süre uzadıkça vatandasın sıkıntısı artıyor. Bunun oluşturduğu çok ciddi tepki var bunun nereye evrileceği zamanla belli olacak. Vatandaşta işyeri açılacak beklentisi oluşuyor ancak açıklamalarda kayda değer şeyler olmuyor. Öte yandan bu kongreleri yapmasalar, vatandaş her yere yasak bundan dolayı bize de açtırmıyorlar der. Biz şehirlere ekip gönderiyoruz kongreleri de aktarın diyoruz. Anket boyutunda ölçümleme yapılsa tepki çok ciddi tepki ortaya çıkar.”

Yurttaşlar refleks gösteriyor

Bulgu Araştırma’nın Kurucu Üyesi Semih Turan ise, “Pandeminin neden olduğu yasaklardan etkilenen, dükkanı aylardır kapalı olan esnaf gibi pek çok kesime bakarsak şaşalı kongrelerdeki görüntülere duyulan bir öfke olduğunu söylemek mümkün. Bu öfke, tepki doğal bir reflekstir. Ancak bu tepkinin nereye evrileceği, oy tercihlerinde ne gibi sonuçlar doğuracağını kestirmek için henüz erken” diye konuştu.

***

Majör faktörler etki eder

Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu: Ocak sonu sahadayken bu kongreler olmaya başlamıştı bu nedenle Şubat sonu gelecek araştırmaların sonucuna yansır. Ama vatandaşın bunu hoş karşılamayacağı da aşikar. Fakat seçmen tercihlerini değiştirecek bir etki yaratır mı diye sorarsanız, insanların oy tercihlerini belirleyen majör faktörler var. O faktörler devrede olduğu sürece minör faktörlerin bir hoşnutsuzluk durumu yaratsa bile oy tercihini değiştirecek büyük yansıması genellikle olmuyor. Burada bahsettiğimiz son dönem ekonomik nedenler en majör faktörler. AKP seçmeninde zaten bir süredir ayrılan ayrıldı, diğer memnuniyetsizler de ayrılacak. Ancak geri kalan seçmen kimlik olarak kendilerini orda gördükleri için oy veriyor. Son dönem hala AKP’ye oy vereceğini söyleyen seçmen için ekonomi de bir majör faktör değil, onlar için siyasi kimlik majör faktör. O yüzden kongredeki vicdanı rahatsızlık ortaya çıkaran görüntüler o gruplar için büyük kopmalara neden olmaz.