Bursa'da cevher zenginleştirme ve atık tesisin için verilen ÇED olumlu kararına itiraz eden bölge halkının açtığı dava görüldü. Tarafları dinleyen mahkeme bir ay içerisinde gerekçeli kararını açıklayacak. Madenci şirketin mahkemeden bir gün önce valiyi ziyaret etmesi ise dikkat çekti.

Yurttaşlar mahkemede, şirket vali makamında

Gökay BAŞCAN

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde madenci şirkete karşı direniş sürüyor. Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan cevher zenginleştirme ve atık tesisi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına itiraz eden yurttaşların açtığı dava Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bilirkişilerin hazırladığı rapor hatırlatan yurttaşlar, ÇED olumlu kararının iptal edilmesini gerektiğini belirtti. Mahkeme, 1 ay içerisinde gerekçeli kararını açıklayacak.

KÖYDE GÖLETLER KURUDU

Mahkeme sonrası Adliye Sarayı önünde açıklama yapan Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, “İnsanların yaşam hakkı elinden alınmaya çalışılıyor. Kirazlıyayla kadınları büyük baskı gördü. Kendi köylerinde yabancı gibi yaşıyorlar. Başka bir firman 3-5 kuruş kazanacak diye kimseyi mağdur etmeye hakkı yok. İnsanlar mesire alanları, ağaçları, hayvanları suladıkları göletleri kurudu” dedi.

yurttaslar-mahkemede-sirket-vali-makaminda-798286-1.

BİLİRKİŞİLER KANUNA AYKIRI DEMİŞTİ

Mahkemenin atadığı bilirkişiler, yurttaşların itirazlarını haklı çıkartan rapor hazırlamıştı. Bilirkişiler, Meyra Madencilik şirketinin tarım alanlarında inşaat çalışması yapmasının mevzuata aykırı olduğunu kaydederek, “ÇED Raporunda parsellerin tarım dışı amaçlı kullanım izni alınmadan sahada hiçbir işlem yapılmayacağı belirtilmesine karşın inşaat çalışmaları başlamıştır. Dava dosyasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin izin alındığına dair bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır. Bu durum 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa aykırıdır" dedi.

ŞİRKET, VALİYİ ZİYARET ETTİ

Meyra Şirketi Genel Müdürü Sümeyra Eşgün, Delta Star Enerji ve Madencilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sami Habbab ile İcra Kurulu Üyesi Onur Köktürk, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretin mahkemeden bir gün önce yapılması dikkat çekti.