Diyarbakır’da yapılan araştırmaya göre yurttaşların yüzde 40’ı ekonomik nedenlerden dolayı kendini güvende hissetmiyor. Araştırmada “Kendimi çok güvende hissediyorum” diyen hiç kimseye ise rastlanmadı.

Yurttaşlar tedirgin, hiç kimse kendini güvende hissetmiyor

HABER MERKEZİ

Diyarbakır’ın Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde yapılan saha araştırması toplumda güvensizliğin boyutunu gözler önüne serdi. Araştırmada yurttaşların yüzde 40’ı ekonomik nedenlerle kendi güvende hissetmiyor. Ssyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan ‘Kendini Güvende Hissetme ve Güvenlik Algısına Dönük Saha Araştırma Raporu Temmuz 2021’ raporu yayımlandı. Yurttaşlara sorulan “Kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? Güvensizliği etkileyen sorunlar nedir? Sorularına yurttaşların verdiği yanıtlar dikkat çekti. ‘Ülkede kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz?’ sorusuna yüzde 44,7’si ‘hiç güvende hissetmiyorum’ derken, hiç kimseden ‘çok güvende hissediyorum’ yanıtı gelmedi.

KADINLAR DIŞARI ÇIKARKEN TEDİRGİN

‘Aile içinde kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz?’ sorusuna verilen cevap da aile içi şiddeti gözler önüne serer nitelikte. Kadınların, yüzde 21’inden fazlası bu soruya ‘hiç güvende hissetmiyorum’ dedi, çok güvende hissedenlerin oranı yüzde 2 civarında kaldı.

Öte yandan ankete katılan kadınların yüzde 13’ünden fazlası dışarı çıkarken yanımda mutlaka birileri olur cevabını vererek yaşanan güvensizliği ortaya koydu.

“Sizce hangisinin olduğu bir toplumda can ve mal güvenliği daha kolay sağlanabilir?” sorusuna katılımcıların yüzde 40’ı “ekonomik refahın olduğu bir ortamla” cevabını verirken yüzde 32,7’si “özgürlükçü bir siyasal ortamla” dedi. Ülkedeki adaletsizliği işaret eden katılımcıların yüzde 27,3’ü de “hukuk sisteminin işlevsel olduğu bir ortamla toplumda can ve mal güvenliği daha kolay sağlanabilir” yanıtını verdi.

FİKİR BELİRTİRKEN GÜVENDE DEĞİLLER

Katılımcıların yüzde 62’sinden fazlası siyasi tercihlerini veya fikirlerini belirtirken kendilerini güvende hissetmediğini kaydetti. Sizce güvenliğinizi en çok etkileyen unsurlar hangileridir? Sorusuna ise ekonomik kriz cevabı verildi. Z kuşağı olarak tanımlanan 18-24 yaş aralığındaki gençlerin, yüzde 34,2’si ekonomik kriz, yüzde 28,9’u otoriter yönetim, 23,7’si ise hukuki olmayan keyfi muamele cevabını verdi.