‘Adalet’ talebiyle Ankara’dan İstanbul’a başlatılan yürüyüşe destek her geçen gün artıyor. Üçüncü gününü tamamlayan yürüyüşe gazeteciler, sanatçılar ve siyasetçiler katılımı sürdürdü

Yürüyüşe destek artıyor

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Ülkedeki hukuksuzluklara karşı başlatılan Adalet Yürüyüşü üçüncü gününü geride bıraktı. Yürüyüşün üçüncü gününde Ankara’dan İstanbul’a yola devam eden korteje farklı kesimlerden destek geldi.
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davasından 25 yıl hapis cezasıyla tutuklanması ardından ‘Bıçak kemiğe dayandı’ denilerek Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla başlatılan Adalet Yürüyüşü, üçüncü gününe sabah saat 09.00 sıralarında başladı.

Yürüyüş başlamadan önce basın mensuplarına konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşün bir siyasi partiyle değil ‘adalet’ talebiyle ilgili olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Bugün adalet yürüyüşümüzün üçüncü günü. Yine büyük bir azim ve kararlılıkla adalet için yürüyeceğiz. Değişik kesimlerden özellikle de iktidar kanadından eleştiriler geliyor. Eleştirileri de saygıyla karşılıyoruz. Eğer bizim yürüyüşümüz onları rahatsız ediyorsa bu da bizim amacımıza hizmet ediyor, umarım duyarsız vicdanlar duyarlı hale gelir” dedi.

Kavurmacı yorumu
FETÖ soruşturması geçiren ve tahliye edilmesiyle ‘damat adaleti’ tartışmalarına neden olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın yeniden tutuklanması hakkındaki yorumları sorulan CHP Genel Başkanı, Kavurmacı’nın tekrar tutuklanması kararını doğru bulmuyorum. Yargıda çifte standart olmamalı. Aslolan tutuksuz yargılamadır. Kesin mahkumiyet kararı çıkmadığı sürece insanların tutuklanmalarını doğru bulmuyorum, bunu da ifade etmek isterim” dşiye konuştu.

Sanatçılar ve siyasetçilerden destek
Yürüyüşe dün de birçok isimden destek geldi. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, sanatçılar Füsun Demirel, Melike Demirağ, yönetmen Kürşat Candan ve BirGün yazarı Doğan Tılıç da dün Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyen isimlerin arasındaydı. G9 gazeteciler örgütünün temsilcileri de yürüyüş kolundaydı.

EMEP’li Selma Gürkan, yürüyüşle ilgili açıklamasında, halkın adalete inancının sarsılmış durumda olduğunu ve yürüyüşün adalete, demokrasiye, hak ve özgürlüklere olan beklentiyi gösterdiği söyledi. HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ’ın, milletvekillerinin ve gazetecilerin cezaevinde olduğunu hatırlatan Gürkan, diğer milletvekillerinin de soruşturma tehditleriyle hizaya getirilmeye çalışıldığını ve böylesi bir dönemde demokrasiden bahsetmenin imkansız olduğunu belirtti.

‘Bahçeli artık Erdoğan gibi’
Adalet Yürüyüşü’ne destek ziyaretinde bulunan bir diğer isim ise eski MHP milletvekili Hasan Basri Coşkun’du. Coşkun, “Biz 12 Eylül’de böyle bir adaletsizlik görmedik. Umarım bu yürüyüş adaletin gerçekleşmesine vesile olur. MHP’nin Genel Başkanı Sayın Bahçeli artık her fikrini AKP Genel Başkanı Erdoğan’a göre yapmaktadır. Bu yürüyüşü MHP’li yurttaşların da desteklemesi gerekmektedir” dedi.

Doktor düzenlemesi
Öte yandan dün Kılıçdaroğlu doktor muayenesinden geçti. Buna göre ilk iki gün 20 kilometrenin üzerinde yol yürüyen Kılıçdaroğlu, dün mesafeyi kısaltarak 16 kilometre yürüdü. Mola süreleri de doktor tavsiyesi üzerine artırıldı.

***

Huma Bebek de Adalet Yürüyüşü’nde

Yürüyüşün üçüncü gününde ellerinde “Adalet” dövizi taşıyanlar arasında tanıdık simalar dikkati çekti. Yanında eşi, kucağında bebeğiyle yürüyüşe katılan ve kamuoyunun “Huma bebeğin annesi” olarak tanıdığı Filipinler vatandaşı Karen Lim.

Türkiye vatandaşı Barış Deyirmenci ile 2010 yılında evlenen Karen Lim, İngilizce okutman olarak görev yaptığı Turgut Özal Üniversitesi, OHAL kapsamında kapatılınca önce işsiz kaldı, daha sonra da oturma iznini uzatmak için işlemlerini yaparken, sınır dışı edilmek üzere Ankara dışındaki bir merkeze gönderildi.

Bir yandan eşi ile ilgili sınır dışı kararını durdurmaya çalışan Barış Deyirmenci o süreçte geri gönderme merkezindeki koşullar nedeniyle annesi ile birlikte kalamayan 13 aylık kızını kucağına alarak bildiği tüm kapıları çaldı ve sonunda Karen Lim’in oturma izni sorunu çözülemese de Huma bebek annesine kavuştu.

Başka imkân kalmadı
Annesinin taşıdığı dövizi minicik elleriyle sımsıkı tutan Huma Bebek, “Adalet” için sürdürülen yürüyüşte ilgi odağı oldu. Meraklı bakışlarla çevresini izleyen Huma’yla birlikte yürüyüşe katılan Karen Lim ve eşi Barış Deyirmenci, BirGün’e konuştu.

Görev yaptığı KHK ile kapatılan Turgut Özal Üniversitesi’nde bir süre görev yaptığı için sınır dışı edilmek istendiğini belirten Karen Lim, “Buradayım, yürüyorum, çünkü adalet arıyorum. ‘Neden sokakta adalet arıyorsunuz’ diyorlar. Sokaktayız çünkü başka adalet arama imkânı kalmadı” dedi.

Barış Deyirmenci de 12 yıldır birlikte, 7 yıldır da evli olduğu Karen Lim’in sınır dışı edilmesini önlemek için yürüttüğü mücadeleyi ve yürüyüşe katılma gerekçesini şöyle anlattı: “Bize ‘Şimdi Türkiye’den gitsin OHAL kalkınca geri gelsin’ diyorlar. Ama ülkeden çıkarsa 5 yıl giriş yasağı koyacaklar. OHAL’in de ne zaman kalkacağı belli değil, o nedenle çıksın istemiyoruz.

Çok büyük adaletsizliklerle karşı karşıya kaldık o nedenle bu yürüyüşün bizim için anlamı büyük.”