Diyanet Başkanı Görmez ve AKP’ye yakın bir grup yazar, IŞİD’in Musul işgalini “Sünni Devrimi” olarak yorumlayan Karadavi’nin ‘terörist’ muamelesi görmesini eleştirdi

Yusuf Karadavi’ye sahip çıktılar!

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen bir grup yazar, IŞİD’i savunan sözleriyle bilinen Yusuf el-Karadavi’ye destek açıklamaları yaptı. Söz konusu açıklamalarda, 2014’te IŞİD’in Musul’u ele geçirmesini “Sünni Devrimi” olarak nitelendiren ve çok sayıda Arap ülkesinin ‘teröre destek verdiği’ gerekçesiyle ‘terör listesi’ne koyduğu Karadavi için “din alimi” ifadesi kullanıldı.

Bir dizi ziyaret için dün Maraş’a giden ve şehirde açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin, Dünya Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi’yi ‘terörist’ olarak kabul etmesine tepki gösterdi. Görmez, Mısırlı Karadavi’yi savunarak, “İslam dünyasında bu kadar sorunlar yaşanırken 91 yaşındaki bir pirifâni âlimi terör listelerine ilave etmek kimseye bir şey kazandırmaz” dedi.

Kalın’ın ardından harekete geçtiler
Karadavi’ye bir destek de AKP’ye yakın yazarlardan geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Üzüntü ile karşıladık” sözleri ardından, AKP’ye yakınlığıyla bilinen birçok ismin Karadavi için harekete geçtiği görüldü.

Aralarında, “Altı yaşındaki kızlar evlenebilir” diyen Nureddin Yıldız’ın, 16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik, “Şu an yapılması gereken, liderliğini koşulsuz şartsız kabul etmektir” ifadelerini kullanan Ahmet Taşgetiren’in ve öğrenci değişim programı Erasmus’u ‘orgasmus’ sözleriyle hedef alan Yusuf Kaplan’ın da bulunduğu bir grup yazar, Katar kriziyle ilgili destek açıklaması yaparak, Yusuf el-Karadavi’ye methiyeler düzdü.

‘Hatırı sayılır âlim’
Krizin, “Müslümanların bir araya gelmemesi, toparlanmaması, vakarlı bir şekilde ayağa kalkmaması, mezhep ve meşrep çatışmaları ile sarsılması için tuzaklar kuruluyor” ifadeleriyle değerlendirildiği yazılı açıklamada, “Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi gibi hatırı sayılır İslam alimlerine reva görülenler haksızlıktır” ifadeleri kullanıldı.

Her fırsatta siyasi iktidara desteğini açıklamaktan geri durmayan isimlerin yaptığı yazılı açıklamada HAMAS ve Müslüman Kardeşler de unutulmadı. Dünyanın birçok ülkesinde ‘terör listesi’nde yer alan Müslüman Kardeşler’in, “İslam dünyasının yüz akı” sözleriyle nitelenmesi dikkati çekti.

***

Karadavi kimdir?

Mısırlı bir din adamı olan ve aynı zamanda Katar vatandaşlığı da bulunan Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf el- Karadavi, pek çok siyasal İslamcı akım tarafından ‘kanaat önderi’ olarak kabul ediliyor. Karadavi, 2014 yılında IŞİD’in Irak kenti olan Musul’u ele geçirmesini ‘Sünni Devrimi’ olarak nitelendirmişti. İran’ı da “düşman” olarak tanımlayan ve ‘beddua’ çağrısında bulunan Karadavi, bombalı intihar saldırılarını meşru gören fetvalarıyla da hafızalarda yer alıyor.