Artvin'in Yusufeli ilçesi 30 yıldır aynı kabusu yaşıyor. Baraj yapılırsa, ilçe merkezi sulara gömülecek...

Artvin'in Yusufeli ilçesi 30 yıldır aynı kabusu yaşıyor. Baraj yapılırsa, ilçe merkezi sulara gömülecek

KAYNAK YETERSİZ

KALÇAR ve Kaçkar Dağları arasında saklı il Artvin, yeşilin binbir tonunu içinde barındırıyor. Şehri ikiye bölen Çoruh Nehri ise doğanın bir diğer güzelliği. Devlet Çoruh'un verimliliğini başka bölgelere taşımak için kolları sıvadı ve 7 baraj kurulmasına karar verdi. Artvin'de halen üç baraj inşaat halinde; Deriner, Muratlı ve Borçka. Muratlı Barajı'nın yakında bitmesi hedeflenirken, Deriner Barajı'nın inşaatı kaynak yetersizliğinden dolayı beklemede. DSİ Çoruh Projeleri Bölge Müdürü Ahmet Alpaslan projeleri ''en büyük ve en zor'' işler olarak tanımladı. Alpaslan ''2004 yılında bölgedeki dört baraj için ayrılan bütçe 380 trilyon lira. Projeler yaklaşık 5 yıldır sürüyor.

PROJELER BEŞ YILLIK

DSİ Çoruh Projeleri Bölge Müdürü Ahmet Alpaslan projeleri ''en büyük ve en zor'' işler olarak tanımladı. Alpaslan ''2004 yılında bölgedeki dört baraj için ayrılan bütçe 380 trilyon lira. Projeler yaklaşık 5 yıldır sürüyor. Bu barajlar bittiğinde 6 milyar kilowatt enerji üretilecek'' dedi.

Bölgede yapılması planlanan bir baraj da Yusufeli ilçesine kurulacak. Yaklaşık 30 yıldır proje aşamasında olan baraj için hazırlıklar sürüyor.

HALK İSTEMİYOR

ANCAK halk, bu dünyanın en yüksek barajını, çevreye vereceği zarar ve ilçenin büyük kısmını sular altında bırakacağından dolayı istemiyor. Yusufeli Güzelleştirme Yaşatma ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Av. Recep Akyürek, baraj yapımının iptali için 2002'de Danıştay 10'uncu Dairesi'ne başvurduklarını söyledi. Akyürek, ''İki talebimiz vardı; biri yürütmenin durdurulması, diğeri de esastan iptaliydi. Yürütmeyi durdurma talebimiz reddedildi. Esastan iptal davası ise hala devam ediyor'' dedi.

DOĞAL ORTAMI İHLAL

ORMAN Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalarda durumun ciddiyeti anlatılıyor. Müdürlük tarafından derneğe gönderilen bir dilekçede ''...Projenin Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Koruma Sahasının 459 hektarlık bölümünü sular altında bırakacağı firmaya bildirilmiştir'' ifadesi yer aldı. Uluslararası Yerinde İnceleme Heyeti ise, incelemeleri sonucu, projenin doğal ortamı ihlal ettiğini bildirdi.

DENİZ GÖKÇE