Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı süren baraj nedeniyle sular altına gömülecek olan ilçede, hak kayıpları ve taşınma sürecinin uzaması tepkilere neden oldu. Esnaf kepenk kapattı, halk yürüyüşe geçti, üç kişi ise gözaltına alındı. Gözaltına alınan Caner Yüksel, İlhan Şeker ve Müştak Şeker, savcılıktaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Yusufeli’nin taşınma krizi sürüyor: Esnaf kepenk kapattı, halk yürüyüşe geçti

Dilan Şahinbaş

2013 yılında yapımına başlanan ancak henüz tamamlanmayan Yusufeli Barajı su tutmaya başlanınca bütün ilçe sular altında kalacak. Barajla birlikte sular altına gömülecek olan Yusufeli ilçesinde tahliye süreci yurttaşlar mağdur etti.

Yeni yerleşim yerindeki konutların henüz hazır olmadığını, altyapı ve yol sorunların çözülmediğini belirten bölge halkı, Artvin Valiliği'nin okulları yeni yerleşim yerlerine taşıma kararına tepki gösterdi. Hak sahipleri okulları yeni yere taşımanın aileleri zora sokacağından, tuvalet gideri, su bağlantılarının yapılmaması ayrıca elektrik bağlantılarının yapılmaması nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınmayı reddediyor. Bölge halkı ayrıca, taşıma süreciyle birlikte hak kayıplarına uğradığını belirtiyor.

Taşıma işleminin kendilerini mağdur ettiğini belirten Yusufeli halkı kent meydanında yürüyüş yaptı. Belediye önünden yürüyüşe başlayan yurttaşlar sanayiye kadar gidip, geri döndü. Yürüyüş esnasında İlhan şeker ve Müştak Şeker gözaltına alındı. Bölge halkından alınan bilgiye göre Caner Yüksel ise, dün akşam yetkililerle yapılan istişare toplantısındaki konuşmalarından dolayı gözaltına alındı.

Savcılıktaki işlemleri tamamlanan üç yurttaş daha sonra serbest bırakıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:

“Değerli Yusufeli halkı bugün burada Yusufeli Barajı yapımına bağlı Yusufeli Yeni Yerleşim yerine taşınma süreci, hak sahipliği, konut ve iş yeri fiyatlarına karşı oluşan mağduriyetlerin giderimi hususunda sesimizi yetkililere duyurabilmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu mağduriyetlere sessiz kalmayıp, burada bulunan herkese teşekkür ederiz. Öncelikle Yusufeli halkının mağduriyetlerinin konuşulduğu 21.08.2022 tarihinde demokratik ve hukuk çerçevesi içerisinde yapılan toplantıda ki konuşmaları nedeni ile göz altına alınan Caner Yüksel ve devamında ki esnafı kepenk kapatmaya davet ettiği gerekçesi ile göz altına alınan İlhan Şeker ve Müştak ŞEKER’e geçmiş olsun diyerek bu onurlu duruşlarının yanında olduğumuz ve yanlarında dimdik durduğumuzu belirtiriz.

Hak sahipliği kriterlerinin ölçü alındığı başvuru döneminde bekâr olup sonrasında evlenen hemşerilerimizin hak sahipliği onaylanmadı. Bu sorunun çözümü için resmi herhangi bir girişimde bulunulmadığından mağduriyetler oluşmuştur. Yaklaşık 1000 hanenin hak sahipliği taleplerinin giderilerek konut ve iş yeri tahsislerinin yeni yerleşim yerine taşınmadan yapılmasını talep ederiz. 2022-2023 yılı Eğitim Öğretim döneminin şu an ki mevcut okullarda devamı zaruridir. Hiçbir anne ve baba çocuğunu inşaatların devam ettiği tozun dumanın içerinse gönderemez. Okulların yeni yerleşim yerinde açılacağı yönünde ve okulların taşınma talimatı verildiğine dair söylemlerden uzak durulması gerektiği kanaatindeyiz. Zira bu hususla alakalı toplumu tatmin edici bir açıklamanın yetkililerce gecikme gösterilmeksizin yapılmasını talep ederiz.

"HANGİ ŞARTLARDA KİMLERE TAHSİS EDİLECEĞİ AÇIKLANSIN"

Ayrıca; taşınma süreci ile alakalı, yetkililerin her birinden farklı söylemler duymaktayız bu durum bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Söz konusu bilgi kirliliğinin giderilmesi için taşınma süreci ve takviminin açık bir şekilde vatandaşla paylaşılmasını talep ederiz. Hak sahibi olamayan veya ticaretin yapılamayacağı bölgelerde iş yeri çıkan esnaflarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için, daha yeni açıklanan 124 yeni iş yeri yapım projesinin, mevkisi, bu iş yerlerinin hangi şartlarda kimlere tahsis edileceği ve yapım takviminin açıklanmasını talep ederiz.

Hak sahipleri için belirlenen gerek konut fiyatları gerekse iş yeri fiyatları fahiş ölçüde fazladır. Özellikle su altında kalan köylerimize belirlenen 1 milyon 200 bin TL’lik satış bedeli kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Yusufeli halkını ömür boyu borç altına sokacak bu bedellerde kesinlikle güncellemeye gidilmesi ve Cumhurbaşkanı’nın TOKİ yapı satışlarında ki ‘yüzde 50’ ye varan indirim’ uygulamasını talep ediyoruz. Tarımsal alanların ve hayvancılıkla geçinen insanların mağduriyetlerinin giderimi için gerekli tedbirlerin biran önce alınmasını talep ederiz.

İlçenin kalbine hançer gibi sapladığınız viyadüğün ayaklarının bitmesi üzerinden 6 ay geçmesine rağmen tek bir çivi dahi çakılmamıştır. Bu viyadük üst yapısının derhal bitirilmesi ve Yusufeli halkının barajdan sonra ilçe merkezine girişinin 15 km daha uzatılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ederiz.”

KILIÇDAROĞLU'NUN DA GÜNDEMİNDE

Partsinin grup toplantısını Niğde’de gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündeminde Yusufeli vardı.

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: “Artvin Yusufeli'nde de bir sorun var. Yusufeli’nde kent yukarıya taşınacak, bir afet dolayısıyla. Bir şehri nasıl yukarı taşırsınız? Binalarını yaparsınız, okulların yaparsınız, yollarını yaparsınız ve dersiniz ki vatandaşa; yolları, okulları, hastaneleri yaptık biz sosyal devletiz bakın her şeyi yaptık buyurun buraya taşının. Bunlar bitmeden taşınmaya mecbur tutuyorlar. Şu anda Yusufeli'nde bütün işyerleri kapalı, halk protesto ediyor ve onlara şu çağrı yapalım diyelim ki; kim hak hukuk ve adalet talebinde bulunuyorsa en başta Niğdeliler onların yanındadır.”