Yusufeli Barajının yapılmasıyla sular altında kalacak ilçe 67 kilometre uzaklıktaki yerleşim yerine 39 tünelle taşınacak

Yusufeli'nin yeni yerleşim yeri için yollar, tüneller, köprüler yapılıyor

Baraj suları altında kalacak olan Artvin'in Yusufeli ilçesinin taşınacağı yeni yerleşim yerine ulaşımın sağlanması için yapılan 67 kilometrelik yolun 54 kilometresi 39 tünelle geçildi. 3,8 kilometre uzunluğunda 20 köprünün de yer aldığı yoldan, yaşamın sürdüğü ilçe merkezine de bağlantı verildi.

Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren Yusufeli Barajı, ilçe merkezi ile 4 köy ve karayolunu sular altında bırakacak.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca'nın 23 Kasım 2018 tarihinde BirGün'e verdiği röportajda boşaltılan köylerdeki 5000 konut yerine 2000, 600 esnaf içinse 100 dükkanın inşaatının yapıldığını ve yakın zamanda 30 bine yakın göç veren ilçenin 22 bin nüfusa düştüğüne değinmişti.

Türkiye sınırları içerisinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden olan Artvin'deki Çoruh Nehri üzerinde 26 Şubat 2013 tarihinde temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı sürüyor. Yusufeli Barajı, ilçe merkezi ile 4 köy ve karayolunu sular altında bırakacak. Su altında kalacak ilçenin yeni yerleşim yeri için ulaşım yolu yapıldı. 67 kilometrelik Artvin-Yusufeli karayolunun yaklaşık yüzde 80'i olan 54 kilometresi 39 tünelle geçildi. Yol güzergahında ise 3,8 kilometre uzunluğunda 20 köprü yer alıyor.

TEPKİLERİ AZALTMAK İÇİN BÖLGE İNSANSIZLAŞTIRILIYOR

Yeni yerleşim yerine giden yoldan, halen yaşamın sürdüğü ilçeye de bağlantı verildi. 2 yıl içinde su tutmaya başlayacak baraj gölü ile Yusufeli ilçesi sular altında kalacak.

Karaca konuşmasında "Baraj ve maden projeleriyle insansızlaştırılmak istenen Yusufeli ilçesi Artvin’in geleceği açısından bize çok önemli ipuçları veriyor. Baraj projesiyle 19 köyle birlikte verimli tarım arazileri sular altında kalacak ve ciddi miktarda kamulaştırma yapılıyor. Her deresinde mikro HES’lerin bulunduğu Yusufeli ilçesi, hiç bir ekonomik getirisi olmayacak baraj ve HES inşaatları nedeniyle ciddi göç veriyor. İnşa edilen yeni yerleşimlerin baraj altında kalacak köylerin ihtiyacını karşılaması mümkün görünmüyor. Boşaltılan köylerdeki 5000 konut yerine 2000, 600 esnaf içinse 100 dükkan inşa ediliyor. Yakın zamanda 30 bine yakın göç veren ilçe 22 bin nüfusa düşmüş. Zengin maden sahalarının bulunduğu bilinen bölgede pek çok sondaj çalışması sürerken maden projeleri masada bekliyor. Bu projelere karşı oluşacak toplumsal tepkiyi en aza indirmek içinse ilçenin insansızlaştırıldığını düşünüyoruz ayrıca dev baraj inşaatının yanlış projelendirme sebebiyle gövdesinde çatlamalar olduğu iddiaları da kulağımıza geldi" diyerek bölgenin insansızlaştırılmaya çalışıldığına değinmişti.