Google Play Store
App Store

Taksim Meydanı'nda yüz binlerin katılımıyla düzenlenen ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde darbe ve sivil dikta karşıtlığı öne çıktı. Mitingte parlamenter demokrasi, laik ve hukuk devleti vurguları öne çıktı.

Yüz binler Taksim'e akın etti

ZEYNEP KURAY

CHP, İstanbul Taksim Meydanı’nda ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ düzenledi. Mitingte, darbe karşıtlığının yanında, sivil yönetimin otoriterleşme girişimine dikkat çekildi, parlamenter demokrasi, laik, hukuk devlet vurgusu öne çıktı.

CHP’nin çağrısıyla öğle saatlerinden başlayarak Taksim Meydanı’na binlerce yurttaş akın etmeye başladı. Tünel, Tepebaşı, Beşiktaş ve Şişli'de bir araya gelen yurttaşlar, ellerinde bayraklarıyla, döviz ve flamalarıyla yoğun şekilde Taksim Meydanı'na akın etti.

DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Hak-İş, Birleşik Kamu İş gibi emek ve meslek örgütleri, Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, EMEP gibi sol yapı ve partiler de mitinge destek verdi.

Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan yurttaşlar sık sık, "Darbeye karşı omuz omuza, Yağma yok, Cumhuriyet var, Ne darbe ne dikta, ne şeriat ne darbe, Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları attı.

İstiklal Caddesi'nden yürüyerek meydana çıkan gruplar, meydan girişindeki Fransız Konsolosluğunun önündeki arama noktasında yoğunluk oluşturdu.

Polis, Tepebaşı, İstiklal Caddesi, Elmadağ ve Gümüşsuyu'ndaki noktalarda tek tek aramadan geçirerek yurttaşları meydana aldı.

"Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi"ne Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli gibi çevre illerden gelen çok sayıda kişinin katıldığı görüldü.

CHP 1. bölge, DİSK ve TMMOB Dolmabahçe’den, CHP 2. Bölge, İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, KESK, TTB, TMMOB, Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, EMEP, EHP, Kaldıraç, TÖPG, KOS, İKS Osmanbey’den, CHP 3. Bölge ise Şişhane’de toplandı. Şişhane, Şişli Osmanbey ve Dolmabahçe’de toplanan demokratik güçler, sendikalar ve meslek örgütleri saat 16.00’da yürüyüşe geçti.

"Barış ve Demokrasi Mitingi"ne katılmak isteyenlerin 5 ayrı noktadan meydana alındı.

Mitingin başlama saati olan 18.00’a bir saat kala Taksim meydanı hınca hınç doldu.

Gezi Parkı önüne de sahne kuruldu. "Darbeye Hayır" pankartlarıyla çevrelenen sahnenin yanı sıra, meydana vinçlerle Atatürk posterleri ve "Yaşasın Laik Demokratik Türkiye, Ne Dikta Ne darbe Yaşasın Demokrasi" yazılı pankartlar da asıldı.

AKP’liler de mitinge katıldı

Mitinge AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da içinde olduğu bir grup katıldı.

Kutu: CHP heyetinden miting alanında inceleme

CHP heyeti, miting öncesi etkinliğin yapılacağı Taksim Meydanı’nda incelemelerde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Erdoğan Toprak ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de bulunduğu heyet, güvenlikten protokole kadar her konuda bilgi aldı. Engin Altay, yaptığı açıklamada “Mekân sahipliğini yapacağımız, aslen 78 milyon vatandaşın demokrasiye sahip çıkma mesajını Taksim’den tüm Türkiye’ye haykıracağımız bir büyük demokrasi şöleni gerçekleşecek. Bir ön tespit için geldik” dedi. Erdoğan Toprak ise “Demokrasi için, özgürlük için bu alanlarda Cumhuriyet’e sahip çıkacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Kutu: Meydanın etrafı bariyerlerle çevrildi

Taksim Meydanı’nın etrafı çelik bariyerlerle kapatıldı, saat 14.00’de meydanda araç trafiği durduruldu. Özel harekat polislerinin de görev yaptığı meydanda geniş güvenlik önlemleri alındı. Miting öncesi toplananlar meydanda yapılan anonslarla çıkartıldı, ardından polis köpeklerle meydanda arama yaptı. Meydanda kurulan 5 ayrı standa hazırlanan 20 bin döviz mitinge katılacaklara dağıtılmaya başlandı.

Kızılay başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları ve belediyeler meydanda su ve ikramlarda bulunuyor. Kızılay'ın kan aracı da meydanda yerini aldı. Bu arada İstiklal Caddesi'ndeki mağaza ve restoranların yanı sıra çevredeki oteller ve yüksek binaların tamamı Türk bayraklarıyla donatıldı.