Yüz binlerce öğrenci eğitimden uzak kaldı

Türkiye’de ilk koronavirüs (Covid-19) vakasının açıklanmasının ardından ara verilen eğitim-öğretim yılı sona erdi. Bir dönemi hiç eğitim almadan geçiren yüz binlerce öğrenci 27-28 Haziran'da üniversiteye gidebilmek için sınava girecek. Binlerce öğrencinin eğitime ulaşamadığı kentlerden birisi de Giresun. Giresun Eğitim Sen Şube Başkanı Ergün Önal, kentteki eğitim yılını değerlendirdi.

EBA'YA KATILIM YÜZDE 30'DA KALDI

Eğitimde temel prensibin eşitlik olduğunu söyleyen Önal, EBA sistemi ile var olan eşitsizliğin daha da derinleştiğini belirtti. Sisteme ulaşmak için gerekli olan altyapının Giresun’un bir çok yerinde olmadığına dikkati çeken Önal, internet ve bilgisayar gibi materyallere asgari ücretle çalışan yurttaşların ulaşamayacağını kaydetti. Öğretmenlik yaptığı okuldan EBA üzerinden eğitime katılım oranının yüzde 10’u geçmediğini paylaşan Önal, kent genelinde ise Fen Liseleri hariç bu oranın yüzde 30’larda kaldığını aktardı.

‘KÖY OKULLARI TEKRAR AÇILMALI’

Anadolu kentlerinde eğitimin kalitesizleşmesinin en büyük nedeninin köy okullarının kapatılması olduğuna dikkat çeken Önal, “Taşımalı eğitime yaklaşık olarak yüz milyar lira civarında bir para harcanıyor. Oysa bu para ile çok rahatlıkla köy okullarında eğitim verilebilir. Çocuklar kendi ortamlarında daha az enerji harcayarak eğitime ulaşabilir” dedi.

‘ÇÖZÜM ADİL OLMAKTA'

Eğitimdeki sorunların çözümü için adil olunması gerektiğini söyleyen Önal, “Verimliliğin birinci koşulu güvenilirliktir. İstihdam güvenliği demek, aç kalmayacağım, yağmur yağdığında ıslanmayacağım, hasta olduğumda doktora gitmek diye bir endişe olmayacak demektir. Yani insanların asgari ihtiyaçlarını devlet olarak karşılayacaksınız. Kaynağı belirli bir gruba aktarma endişeniz olursa bunu yapmazsanız. Fakat eşit bölüşümden yana olursanız, hak edene vermek gibi bir düşünceniz varsa bunu yapabilirsiniz” diye konuştu.

Öğrencilerin verimliliğinin artması için sınıfların 20 kişiye indirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Önal, bunun yapılması durumunda atama bekleyen 100 bin öğretmenin sorununun çözüleceğine işaret etti. Önal, şöyle devam etti: “Bugün emekli olmak isteyen fakat açlığa mahkum olamamak için çalışmak zorunda olan on binlerce öğretmen var. 3 bin 600’ü çıkarırlarsa bu öğretmenler emekli olacak. Genç, dinamik, teknolojiyi daha iyi kullanabilen öğretmenler var. Onlar göreve başlayacak. Eğitim modellerini değiştirerek bu sorunları çözmek kolay. Ama sizin derdiniz sorunu çözmek değil de, sermaye birikimlerini azınlık ile paylaşmak olduğunda bu sorunlar önümüzde dağ gibi kalır.”

MA