Amerika’da siyah George Floyd’un gözaltına alırken öldürülmesinden bu yana devam eden ırkçılık karşıtı protesto eylemleri 100 günü geride bıraktı. Trump yanlısı silahlı milisler, Louisville'de protestocularla çatıştı. Rochester’da ise polis şiddetini protesto için toplanan 2 bin kişiye karşı polis biber gazı kullandı.

Yüz gün geçti öfke dinmedi

Dış Haberler Servisi

ABD’nin Oregon eyaletinin Portland’da, sistematik ırkçılığa ve polis şiddetine karşı gösteriler 100’üncü gününe girdi. Portland’da her gece gerçekleştirilen eylemler, George Floyd’un ölümünden üç gün sonra başladı.

Polis 100 gün boyunca göz yaşartıcı gaz, ve plastik mermi kullanarak dağıtmaya çalıştı. Kentteki ilk eylem 25 Mayıs’ta gerçekleşti ve hâlâ sürüyor. Portland şehrinde 25 Mayıs’tan bu yana aralıksız süren gösterilerde önceki gün polis 27 kişiyi daha gözaltına aldı.

Ayrıca Amerika’da tarihi Kentucky at yarışı öncesinde Louisville şehri sokakları yine karıştı. Polisin siyahlara karşı tavrını protesto edenlerle, Trump yanlısı silahlı bir grup, tarihi öneme sahip at yarışı öncesinde karşı karşıya geldi. Koronavirüs salgını nedeniyle izleyicisiz yapılan yarışın düzenlendiği hipodroma doğru yürüyüşe geçen grup, “Adalet yoksa yarış da yok” sloganları atarak, bu yıl 146.cısı yapılan at yarışının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

yuz-gun-gecti-ofke-dinmedi-777767-1.
George Floyd

Amerikan Demokratik Sosyalistleri yerel örgütü, Trump yanlısı silahlı milislerin polis tarafından öldürülen acil tıp teknisyeni Taylor için adalet çağrısında bulunmak için toplanan protestocuları “tehdit etme” amacı taşıdığını ifade etti. Hipodrom yakınındaki gruptan ayrı olarak şehrin Churchill Downs bölgesinde silahlı 250 kadar siyah bir grup da polisleri protesto etti. Kendilerine NFAC adını veren ve polisle karşı karşıya gelen grup protestonun ve sloganların ardından olaysız şekilde dağıldı.

Louisville’de Mart ayında 26 yaşındaki siyah Amerikalı Breonna Taylor’ın polisin evine yaptığı baskında ölmesi üzerine bu şehir de polis karşıtı gösterilerin merkezi haline gelmişti. Öte yandan polise destek veren silahlı bir grup da gösteri düzenledi. İki taraf şehir merkezindeki parkta karşı karşıya geldi. Yaklaşık 45 dakika kadar sonra polis her iki gruba da müdahale ederek parkı boşalttı.