Eylül ayında İsveç’te yapılacak genel seçimlere Amerikan Başkanı Donald Trump’ın eski strateji şefi Steve Bannon da karışıyor. Bannon, bu hafta İsveç gazetelerine açıklamalar yaparak, yaz aylarında Avrupa’da olacağını ve seçim öncesi İsveç’e gelip İsveç’in ırkçı partisi İsveç Demokratları’yla görüşeceğini söyledi. Önce bu haber Dagens Nyheter’de, ardından Metro gazetesinde, birebir yürütülmüş söyleşilere dayandırılarak yer aldı. “İsveç Demokratları, tüm dünyaya bir ödev olmalı” diyen Steve Bannon, ırkçı partiyi yakından incelediklerini ve bu çalışmaları da İsveç Demokratları Partisi’yle paylaşacaklarını söylüyor.

Steve Bannon, Donald Trump’la çalışmaya başlamadan önce Breitbart Haber’in internet sayfalarını yönetiyordu. 2017 sonbaharında Trump’ın strateji şefliğinden kovuldu ve Breitbart’taki yöneticiliğine geri döndü. Fakat oradan da 2018 Ocak ayında kovuldu. Şimdi ise gözünü İsveç Demokratları’na çevirmiş gibi. Bannon’ın el vermeyi düşündüğü İsveç Demokratları için yaptığı tahlillerde, neyi takdire değer bulduğu ürkütücü. Steve Bannon’a göre bu ırkçı parti, temel mesajını değiştirdi ama buna rağmen çekim gücünü kaybetmedi. “Ülke yönetiminde pay sahibi olma” iktidar hedefinden ayrılmayan İsveç Demokratları Partisi için Bannon, “Bu motivasyonla şu an Nazi köklerinden uzak duruyorlar” diyor. Bütün bunlar, ırkçı parti İsveç Demokratları’nı, Trump’ın eski strateji şefi için, iş birliği sürdürmek adına cazip yapıyor.
Steve Bannon’ın çok güzel takiye yapıyorlar diye birlikte çalışacaklarını söylediği İsveç Demokratları, Bannon’ı yalanlıyor. Partinin grup lideri Matias Karlsson, “Bize bu konuda Bannon tarafından gelen herhangi bir başvuru olmadı ve de planlanan birlikte bir aktivemiz yok. Bu bizim tarafımızdan öncelikli bir konu da değil” diyor.

Amerika’daki Cambridge Analytica skandalından sonra İsveç’te hiçbir siyasi partinin “Strateji uzmanları ve analistlerle ilgimiz var” demeye istediği yok, hem de seçim öncesi. İngiliz gazetecilerin ortaya çıkardığı Trump’un seçim hilesi diye duyurulan haber, önce ki hafta İsveç’te çok yankı buldu. Habere göre Donald Trump Amerikan Başkanlığı seçimlerine hazırlanırken Cambridge Analytica adlı bir şirketle, çalışıyor. Bu şirket Trump için bir aplikasyonla anket düzenliyor. Bu ankete cevap vermek isteyenler Facebook profilleriyle giriş yapıyor. Şirket, bu yolla ankete katılan kişilerin ve onlarla arkadaş olan herkesin Facebook bilgilerini ele geçirmiş oluyor. Facebook üzerinden ankete 250 binden fazla kişi cevap verirken bu kişilerin arkadaşlarının bilgilerini de alan şirketin elde ettiği kullanıcı profili 50 milyona çıkıyor. Bu profillere onlar için özel hazırlanmış mesajlar gönderiliyor. Facebook üzerinden, önceden testleri yapılmış seçim sloganlarıyla sistemli olarak yasa dışı bir propaganda uygulanıyor.

Trump’la çalışan Cambridge Analytica, İsveç Parlamentosu’nda üç partiye bu seneki seçimler için teklif götürmüş. İsveç gazetelerinin parlamentodaki partilerin basın şefleriyle önceki hafta yaptığı görüşmelerde ortaya çıktı bu gelişme. Ana muhalefetteki Muhafazakâr Parti, Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Parti bu şirket tarafından kendileriyle ilişkiye geçildiğini doğuruluyor. Üç parti de şirketten hiçbir hizmet almadıklarını söylüyor.

Mart ayının başında İsveç Başkanı Stefan Lövfen ve Amerikan Başkanı Donald Trump’la görüştü. Bu görüşmeyle birlikte bütün bir ay, İsveç medyasında Amerika fokuslu geçti. Görüşme için yapılan uluslararası hazırlıklar, Amerika seyahati öncesi İsveç hükümetiyle Norveç hükümeti arasında haftalarca birlikte yürütülen provalar. Ardından Cambridge skandalı şimdi de Bannon.

2018 Mart ayı, son yüz yılın en soğuk “mart” ayı olmuş İsveç için. İsveç’in havasında bu aralar yüz yıllık bir tatsızlık var.