Mart ayından beri kapalı olan okullar, bugün anaokulu ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ile derse başladı. İzmir'de Buca ve Karşıyaka'daki okullara küçük yaştaki çocuklarını gönderen aileler endişeli.

Yüz yüze eğitim başladı, aileler tedirgin

AYCAN KARADAĞ-BERKAY SAĞOL

Uzun bir sürenin ardından okullar bugün kapılarını öğrenciler için açtı. Anaokulu ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerine yönelik ilk olarak 2 gün devam, 5 gün okula gitmeme şeklinde bir uygulama yapıldı. Okullarda öğrencilerin, öğretmenlerin ve toplum sağlığının riske atılmaması için birtakım önlemler alındı.

Mart ayının ardından ilk kez kapılarını açan okullardaki durumu BirGün olarak yerinde gözlemledik. Okula çocuklarını bırakan aileler, küçük çocuklarının sağlığından endişeli. İzmir Buca Ali Kuşçu İlkokulu önünde velilerle görüştük. Torununu okula bırakan bir veli, “Keşke böyle eğitim hayatına başlamasaydı torunum. Bu da bu bizim çocukların kaderiymiş. Korkuyor muyuz? Evet korkuyoruz. Vakalar artmaya devam ederken okullar açıldı. Bir açılacak dendi bir açılmayacak dendi. Bu belirsizliklerle beraber açıldı. İyi yönetilmedi bu süre. Endişeliyiz. Umarım geriye dönülmez yanlışlar olmaz. Hazırlıkların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Hocalarda hastalar çıkıyor sürekli. Nasıl olacak bu iş bilemiyorum” dedi.

yuz-yuze-egitim-basladi-aileler-tedirgin-783359-1.

Diğer bir veli ise, “Kaos ortamında okullar açıldı. Çocuklarımızı bugün okula getirdik ama nasıl olacak biz de bilmiyoruz. Eğitimde geri kalmasını istemeyiz çocuğumuzun. Okulların açılması taraftarıyız ama güvenli bir şekilde. Hazırlıklar yeterli değil. Burada öğrencileri okula getiren velilerin bazılarında maske bile olmaması bizi şimdiden korkutmaya başladı. İçeride kim bilir neler olacak… Çocuğumuzun sınıfında 13 kişi olacakmış. Öğretmenler koronavirüs oluyor haberleri görüyoruz. Umarım bizim öğretmenimiz olmaz diyerek dua ediyoruz. En üzücü olan da bu. Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete” şeklinde konuştu.

"BU ÇOCUKLAR 6 YAŞINDA MESAFEYİ NE KADAR KORUYABİLİRLER?"

Karşıyaka'da Zübeyde Hanım İlkokulu'na çocuğunu gönderen bir veli ise, "Çocuğum anaokuluna başladı. Henüz 5 yaşında ve çok küçük olduğu için ayrıca biraz daha tedirginim. Sınıf sayısı ve sınıf mevcutları az şu anda. Risk daha az gibi biz de pek emin değiliz ancak çocuğumuz istediği için, okula göndermeye mecbur kaldık. Bugün eğitim 2,5 saat sürecek. Haliyle ebeveyn olarak tedirginim" ifadelerini kullandı.

yuz-yuze-egitim-basladi-aileler-tedirgin-783360-1.

Çocuğu anaokuluna başlayan bir başka veli ise, "Benim çocuğum anaokuluna başladı. Henüz 5 yaşında gelmeyi çok istediği için getirdim. Ancak duruma göre diğer günler getirmeyebilirim. Her ne kadar önlemlerin alındığını söyleseler veya sınıf mevcutları az olsa da, sınıflarda neler yaşanıyor bilmiyoruz. Bu da küçük yaştaki çocuklarımız için bizi endişelendiriyor" dedi.

Karşıyaka Ankara İlkokulu'na torunu getiren bir veli, "Torunum 1. sınıfa başladı. Eğitim hayatına bu şekilde başlamasını istemezdim. Bize önlemlerin alındığını söylediler ancak ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum. Sınıf mevcutları az ama bu çocukların hepsi 6 yaşında ne kadar aralarındaki mesafeyi koruyabilirler bilemiyorum. Çocukların aileleri olarak tedirginiz ve korkuyoruz" şeklinde konuştu.