Yüz yüze eğitim ertelensin okullarda tedbirler alınsın

Yakup Durmuş

Okullarda vakalar giderek artarken eğitim emekçileri, birçok ilde sokağa çıkarak hiktidarın vurdumduymaz tavrını protesto etti. Eğitim Sen’in çağrısıyla İstanbul, Adana ve Antalya’da yapılan eylemlerde, “Yüz yüze eğitim için herkese aşı, düzenli test”, “Yüz yüze eğitim ertelensin, tüm tedbirler alınsın, aşı yaygınlaşsın” pankartları açıldı.

Adana’da Heykelli Park’ta bir araya gelen eğitimciler, siyah maskeler takarak tepkilerini dile getirdi. Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kaya, “Lebaleb kongrelerin yapıldığı ve her kongreden sonra o ilde vakaların patladığı bu dönemde, okullarımızdaki vaka artışı ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne de iktidarın umurunda” dedi.

Kaya, “Ortaya çıkan olumsuz tablonun sebebi, bu otoriter ve tek merkezci yaklaşımdır. Yüz yüze eğitimin nitelikli şekilde yürütülebilmesi için eğitim-öğretim ortamlarının sağlıklı ve güvenli olması gerekir. Her şey yolundaymış gibi hareket eden MEB’in yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli şekilde devamını sağlayacak bir gücü ve iradesinin olmadığı açıkça ortadadır” ifadelerini kullandı. Aşı ve diğer önlemler alınana kadar yüz yüze eğitimin ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kaya, diğer taleplerini şöyle sıraladı:

♦ Eğitimcilerin iki doz aşılanması süreci tamamlanmalı.

♦ Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalı.

♦ Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalı.

♦ Maske ve hijyen malzemelerinde sürekli takviye yapılması sağlanmalı.

♦ Kalabalık okullarda öğretmenler odası ve tuvalet sayısı artırılmalı. Sağlık görevlisinin bulunması sağlanmalı.

♦ Okullardaki tedbirler düzenli olarak denetlenmeli.

♦ Sağlıklı ulaşım için valilikler ve yerel yönetimle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmeli.