Yüzde 55'lik artış olağanüstü değilmiş

BirGün/Ankara

Yürürlüğe girdiği tarihten bu yana sadece Hazine’den 84 milyar TL kaynak aktarılan ancak dolar kurunda yüzde 55 artışa da engel olamayan kur korumalı sistemi savunan AKP Grup Başkanvekili Elitaş, “Bu sistem olmasaydı döviz fiyatlarımız inanın olağanüstü noktalara gelecekti” dedi

Öğrenim kredisi borçlarından faizi silen, 2 bin TL altındaki icralık borçlar için af niteliğinde düzenlemelere imza atan ve pandemi cezalarını geçersiz kılan torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Aynı düzenleme ile on milyarlarca TL’lik kamu kaynağının harcandığı kur korumalı TL mevduat sisteminin yürürlük tarihi de 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı. Yoksul halk için birkaç bin TL ile sınırlı kalan desteğin sermaye sahipleri için milyarlarca TL’ye ulaşacağına dikkati çeken muhalefet, düzenlemeye tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki akşam tamamlanan görüşmelerde, kur korumalı sistem eleştirileri öne çıktı. 24 Aralık 2021 tarihinde ABD Dolar kuru 11.98 TL, avro kuru ise 14.44 TL iken yürürlüğe giren sistem için bugüne kadar sadece Hazine’den 84 milyar TL aktarıldı. Güncel kura göre ABD Doları'nın 18.62 TL, avronun 18.21 TL’ye çıkmasını engelleyemeyen sistemin vatandaşın üzerinde bir yük olduğunu kaydeden muhalefet, kur korumalı sistemden vazgeçilmesini istedi. İtirazlara karşı çıkan AKP ise bu sistemin yürürlüğe girmemesi durumunda döviz kurunda önlenemez artışların olacağını öne sürdü. Eleştirileri yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Bugün kur korumalı mevduat olmasaydı bizim faiz oranlarımız, bizim döviz fiyatlarımız inanın olağanüstü noktalara gelecekti” ifadelerini kullandı.

Genel Kurul’da kabul edilen düzenleme kapsamında ayrıca, kamu kurumları ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ilişkin “piyango” düzenlemesine de imza atıldı. Bundan böyle bu kuruluşlar istedikleri gibi piyango düzenleyebilecek. Bu piyangolar için devlete başvuru ya da izin bedeli ödenmeyecek.

TURİZMCİLERE PAY KIYAĞI

Torba teklifle turizm şirketleri için de “kıyak” niteliğinde düzenlemelere imza atıldı. İşletmelerden alınan turizm payı oranları azaltıldı. Buna göre, turizm payı, bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden, belgeli yeme, içme ve eğlence tesislerinden ve deniz turizmi tesislerinden binde 7,5 yerine binde 5, seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 yerine on binde 5 oranında alınacak.