Maden şirketlerine parsel parsel peşkeş çekilen Ordu’da topraklarını savunan yüzlerce kişi Ulubey Meydanı’nda bir araya geldi. Düzenlenen mitingde yeni maden ihalelerinin sonlandırılması için çağrı yapıldı.

Yüzlerce kişi bir araya geldi: Ordu’yu şirketlere terk etmeyeceğiz

HABER MERKEZİ

Maden şirketlerinin kuşattığı Ordu’da halk miting düzenledi. Ulubey, Altınordu, Korgan ve Günaydın ilçelerindeki 4 alanda maden arama ihalesine karşı Ulubey Doğa ve Çevre Platformunun çağrısı ile düzenlenen mitinge köy dernekleri, Ordu Çevre Derneği, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, siyasi partiler, sendikalar ve meslek odaları katıldı. Mitingde bölgedeki maden işletmelerinin faaliyete son verilmesi ve 24 Mayıs’ta gerçekleşecek maden arama ihalelerin iptal edilmesi talep edildi.

Ulubey Doğa ve Çevre Platformu adına konuşan Abdülaziz Özen madencilikte kullanılan kimyasalların bölgeye zarar verdiğine dikkat çekti. İmza kampanyası düzenlediklerini ve toplanan imzaları bakanlığa ileteceklerini belirten Özen, 24 Mayıs’ta düzenlenecek ihalenin gerçekleşecekleri yerde olacaklarını ifade etti.

TOPRAKLARIMIZ BEREKETLİ

Mitingde söz alan İnci Akyıldız isimli bir köylü de “Bizi zehirlemeniz için mi sizi başımıza getirdik?” diyerek iktidara tepki gösterdi. 11 yaşında okul için ayrıldığı köyüne yıllar sonra emekli olarak döndüğünü söyleyen Akyıldız, “Gelip Ordu’ya yerleştik. Dedelerden emanet aldığımız topraklara tüm birikimlerimizi yatırarak evler yaptık. Tarlalar açtık, meyve ağaçları diktik. Her şeyin fiyatının 3-4 kat arttığı bugünlerde bir bağ maydanoz, bir demet kıvırcık, bir kilo domatesin yanına yanaşılmazken toprağımız bize bol bol verdi” diye konuştu. Şimdi kendilerine bu topraktaki altının siyanürle, zehirli kimyasallarla çıkarılmak istendiğinin söylendiğini ifade eden Akyıldız, bunun bölge halkını yavaş yavaş öldürmek anlamına geldiğini söyleyerek “Ben bu yaştan sonra nereye gideceğim? Suyu, pancarı, meyveyi satın alıp mı tüketeceğim? Yok öyle yağma! Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Atalarımızdan emanet aldığımız topraklarımızı tertemiz şekilde çocuklarımıza devredeceğiz. Bizim A, B, C planımız yok. Tek planımız bu toprakların zehirlenmesine izin vermemek” dedi.

PARSEL PARSEL SATIŞ

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise " Türkiyem iki yılda 5 kez maden ihalesi çıktı. Ordu Çevre Derneği diğer çevre örgütleriyle 4 adetine dava açtık. Bazıları bu ihaleleri ülkeyi parsel parsel satıldığını söylememize rahatsızlık duyuluyor” dedi.

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sahra ise şöyle konuştu: “Tarım alanlarımızın yok edilmesine karşı Ulubey'den yükselen sese dikkat edilmeli. Fındık bahçelerinden geleceğimiz. Tarım alanları yok olduğunda geçim ve sağlık sorunları yaşayacağız. Maden işletmelerine izin vermeyeceğiz."