Yüzümüzü Güneş’e döndürecek şarkılar

BURAK ABATAY

Müzisyen Güneş Özgeç yeni teklisi Güneş Yüzüm’ü dijital platformlardan dinleyicisinin beğenisine sundu. Bu Özgeç’in yayımladığı dördüncü tekli. Daha önce sırasıyla Kahve, Ikaria ve Sonbahar’ı ardı ardına dinleyicisine ulaştıran müzisyen, diğer şarkılarından farklı olarak Güneş Yüzüm’de elektronik bir altyapıya da sırtını dayıyor. Ocak’ın son günü yayımlanan şarkının sözü ve müziği Özgeç’e aitken, şarkının yapımcılığını Korhan Futacı, Büyük Ev Ablukada gibi sanatçı ve gruplarla yaptığı albümlerle tanıdığımız Başar Yurtçu ile ödüllü ses ve sahne tasarımcısı olmanın yanı sıra, Büyük Ev Ablukada’nın Afordisman Salihins’i kimliğiyle de bildiğimiz Cem Yılmazer üstleniyor. Bu iki ismin şarkıya dokunuşları Özgeç’e çok yakışmış.

Özgeç, ‘Kahve’ şarkısında swingten alaturkaya farklı türlerde gezinirken, Ikaria’da ise kıyının öte yakasına Yunanistan’a selam çakıyordu. İki şarkı da “haydi kalk dans edelim!” çağrısı yaparken maviyi, kırmızıyı çağrıştırırken ‘Sonbahar’ tam bir sonbahar şarkısı. Rengi bile kahverengi. Kanun solosundan sözlerine ve yorumuna kadar akılda kalıcı bir deneme yapmıştı bu şarkıyla Özgeç. Güneş Yüzüm ise hepsinden farklı olarak kendince bir isyanın kompozisyonu. Şarkıda, “Işık var ucunda, yol açık/ Düşleri bulandıran şeytanlardan kaçıp/ İlerliyorum ama çok yorgunum/ Karanlık yüzüm/ Güneş yüzüm” diyen Özgeç kendi evreninde bir gezintiye davet ediyor dinleyicisini. Groove altyapı, yoğun bir şekilde gitarı duymak, şarkıda ansızın salınıp gitmenize sebep oluyor. “Zor duydum sesini bile/ Gözümde damla olup aktım/ Dalgalara karıştım” derken hoparlörün bir sağından bir solundan seslenen Özgeç, kendi isyanına hayli ikna edici güçlü bir davet sunuyor.

yuzumuzu-gunes-e-dondurecek-sarkilar-687778-1.

Fotoğraflar: Merve Terzioğlu

Güneş Yüzüm şarkısını tam da böyle bir davetle anlatıyor Özgeç: “İnsanların kendi elleriyle kurduğu ve kimsenin kendisi gibi olmasına izin verilmediği bir dünyaya karşı yazılmış bir şarkı ‘Güneş Yüzüm’. Özgürlüğe, aşka, ruha dair olanları görmezden gelen, insanların yalnızca kendi istediği şekilde, kurduğu bir makine içinde yaşamasını isteyen bu sisteme karşı uyanık olan ve direnen bir kadının sözleri bunlar. Biraz da, içimdeki karanlığa karşı mücadelemi müziğe döküp, bu yükten kurtulmak için de yazıldı.”

Güneş Özgeç’in Ömer Özgeç’in kızı olduğunu öğrendiğimde ise hayli şaşırmıştım. Güneş Özgeç’in şarkılarının bittiği yerde baba Özgeç’in ‘Nerde Yatmalı’ albümü ile kendinizi ödüllendirin. Hele ki Orhan Veli’nin ‘Derdim Başka’ şiirine yaptığı enfes beste ile… Baba-kız Özgeç’ler yüzünüzü güneşe dönmek için çok güzel şarkılar armağan ediyor bizlere.