16 yaşındaki Greta Thunberg’in geçen yılın ağustos ayında İsveç’te başlattığı iklim için okul grevi’ bütün dünyaya yayıldı. 84 ülkede harekete geçen Z kuşağına Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu dâhil oldu. Atlas, cuma günü İstanbul Bebek Parkı’nda ‘İklim için okul grevi’ yapacak. Grevden önce BirGün’e konuşan Atlas “Gezegen B yok” diyor. • Bize kendinden bahseder misin? Günlük hayatın […]

Z kuşağı okul grevinde: Yeni nesil, iklim için harekete geçti!

16 yaşındaki Greta Thunberg’in geçen yılın ağustos ayında İsveç’te başlattığı iklim için okul grevi’ bütün dünyaya yayıldı. 84 ülkede harekete geçen Z kuşağına Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu dâhil oldu. Atlas, cuma günü İstanbul Bebek Parkı’nda ‘İklim için okul grevi’ yapacak. Grevden önce BirGün’e konuşan Atlas “Gezegen B yok” diyor.

• Bize kendinden bahseder misin? Günlük hayatın nasıl geçiyor?

Ben Atlas Sarrafoğlu. 11 yaşındayım. İstanbul’da yaşıyorum. 7’nci sınıfa gidiyorum. Çizgi roman çizmeyi ve okumayı seviyorum. Bilgisayar oyunu oynuyorum. Futbol oynamayı seviyorum.

• Greta uzun süredir İsveç’te grevde. Sen Greta’yı nereden duydun?

Annem ekim ayında bana Greta’dan bahsetti. Greta, ağustostan beri grevdeymiş. Dünyanın iklim değişikliği konusunda 12 yılı kaldığını öğrenince şaşırdım ve gerildim. Türkiye’de birinin başlattığı bir grev var mı yok mu diye baktım ama yoktu. Neden ben yapmayayım dedim. İklim değişikliğini duyuyordum hep. ‘Küresel ısınma’ denen şey sosyal medyada ya da dergilerde karşıma çıkıyordu ama bu kadar ciddi olduğunu ve benim hayatımı etkilediğini Greta ile öğrendim.

• İklim değişikliğine dair senin fark ettiğin somut şeyler var mı?

Kutuptaki buzulların erimesi ve kutup ayılarının yaşayacak yerlerinin azalması fark ettiğim en net şey ve bu beni oldukça üzüyor. Okyanustaki adalar deniz seviyesinin altında kalıyor.

• Okuldaki derslerinizde küresel ısınma konusu var mı?

Bizim (Greta’nın arkadaşları) bir isteğimiz de bu. Küresel ısınmanın okullarda ders olarak verilmesini talep ediyoruz. Küresel ısınmayı hiçbir arkadaşım bilmiyor ve bu en çok benim kuşağımı yani Z kuşağını etkileyen bir olay. Bunu en iyi ben ve arkadaşlarım bilmeli ve buna karşı şeyler geliştirmeliyiz. Öğretmenlerim de bilmiyor. Ama ben küresel ısınma gerçeğini ülkemizde yayacağım.

• İklim değişikliğini düşününce neler hissediyorsun?

İklim değişikliğinden şu ana kadarki en çok etkilenen kuşak biz yani Z kuşağı olacak. Küresel ısınmayı düşününce geriliyorum ve korkuyorum. Ben daha 11 yaşındayım ve küresel ısınmaya bir önlem alınmazsa, hayatım kısalabilir.

• Grevi Türkiye’de başlatma fikrin nasıl oluştu ve cuma günü Bebek Parkı’nda neler olacak?

Annem ve çevremdeki diğer kişiler beni destekledi ve ben de yapmaya karar verdim. Çok düşünmedim aslında. Önce bir toplu fotoğraf çekeceğiz bizim gibi düşünenlere yalnız olmadıklarını hissettirmek için. Sonra da yürüyüş yapacağız. Orada konuşma da yapabilirim. Henüz bunu planlamadım.

• Sınıf arkadaşların ve öğretmenlerin gelecek mi?

Öğretmenlerim o gün çalışıyor olduğu için gelebilirler mi bilemiyorum ama Sosyal Bilgiler öğretmenim beni çok destekliyor ve o gelecek. Okuldaki arkadaşlarım da zaten bana bu süreçte çok destek oldu. ‘Bunu yapabilirsin’ dediler hep. ‘Biz sana nasıl yardımcı olabiliriz’ diyen birçok okul arkadaşım var.

• Grevden sonrası için neler planlıyorsun?

15 Mart grevi olacak ama sonrasında benim işim tabii ki bitmeyecek. İklim değişikliğine karşı sadece bir protestoyla çözüm bulamayız. Sonrasını henüz planlamadım çünkü oraya gelecek kişilerle beraber planlamak istiyorum. Tek başıma karar vermem doğru olmaz artık.

• Buradan hükümete nasıl seslenmek istersin?

Paris Anlaşması’nı parlamentodan geçirmelerini istiyorum. Bunun bütün dünyada kabul edilmesi gerek.

• Hayalinde nasıl bir dünya var?

Temiz havası olan, insanların petrolle işinin olmadığı, araçların fosil gazlarla çalışmadığı, kutupların erimediği, adaların yok olmadığı ve doğanın büyük yer tuttuğu bir dünya hayal ediyorum.

• Peki, buradan Z kuşağına neler demek istersin?

Öncelikle İstanbul’da olanlara seslenmek istiyorum. Cuma günü Bebek Parkı’nda saat 12.00 ile 14.00 arasında iklim için okul grevine katılsınlar. Orada onları bekliyor olacağım. Greta’ya da bayrağı Türkiye’den devraldığımızı söylemek istiyorum.