Z Kuşağı yeniden siyasetin odağında: Erdoğan’ın korktuğu kadar var

Haber Merkezi

Son yıllarda artan toplumsal hareketlilikte başrol oynayan gençler, bir diğer tanımla Z Kuşağı yeniden Türkiye siyaset gündeminin odağına yerleşti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğünü bilmiyorlar, anlatmamız gerekiyor” açıklamasıyla yeniden hatırlandı. Önce sosyal medyanın diline dolanan ve şaka konusu olan açıklama, kuşağın nüfus içindeki oranının ortaya çıkmasıyla birden ciddileşti.

10 MİLYONLUK SEÇMEN

Türkiye’de nüfusun dörtte birini oluşturan Z Kuşağının (1996 ile 2012 arası doğumlu olanlar) çok önemli bir bölümü artık seçmen olmuş durumda. 2022 yılının başında yapılacak bir seçimde oy kullanacakların sayısı 10 milyonun üzerinde. Erdoğan’ı düşündüren de asıl olarak bu nokta. Çünkü eğitim sürecinin tamamını AKP döneminde geçiren Z Kuşağı’nın başı hiçbir zaman iktidarla hoş olmadı. Sınav hırsızlığının mağdurları olan büyük kardeşleri gibi onlar da iktidarın türlü oyunlarının muhatabı oldu.

EĞİTİMLE OYUN BAHÇELERİ

Erdoğan’ın “dindar ve kindar nesil” çağrısı eğitimin tüm kimyasını bozdu. İmam hatipleri merkeze alan sistem istediğini alana kadar her yolu denedi.

► Geriye gidiş dönemi: Her yeni bakan eğitim sürecini yeniden ele aldı. Her değimde kaliteyi daha da geriye götürdü. 4+4+4 ile son darbe vuruldu.
► Sınav yaz-boz tahtası: Lise ve üniversite sınav sistemleri defalarca değişti. Dershaneler bir kapandı bir açıldı.
► Tarihler bile değişti: Sistemlerin yanı sıra sınav tarihlerinde bile oynadılar. Üç ay içinde merkezi sınav sistemini önce ertelediler sonra da öne çektiler.

İŞSİZLİKTE TARİHİ REKOR

Üniversiteye girmek bir dertken bitirince de başka bir dert başlıyor. Her 3 üniversite mezunu gençten biri işsizlikle boğuşuyor. Ülkeden umudunu kesip yurtdışı hayalini kuranların sayısı ise işsizlerden fazla. Yılda ortalama 300 bin genç ülke dışına çıkıyor. İş bulan gençlerin çok önemli bölümü açlık sınırının altında ücretle çalışıyor.

AKP’NİN KARŞISINDALAR

Z Kuşağı’nın Erdoğan’ı endişelendiren yanı seçimlerdeki aldığı tutum. İlk kez 16 Nisan Referandumu’na aktif bir seçmen olarak dahil oldular. Üniversite ve öğrenci yurtlarında kurulan sandıklarda çıkan oylar içinde “hayır” ortalaması yüzde 60’lar civarı oldu. Büyük kentlerde bu oran çok daha yüksek. Yine yerel seçimlerde sandık çıkışı anketlere göre ilk kez oy verenlerin yüzde 65’ine yakını muhalefet partilerinin adaylarına oy verdiler. Kendilerini “partili” görmeyen gençlerin seçimlerdeki tercihi AKP’nin karşında olmak olarak tarif edilebilir.