Erdoğan’ın ‘Zafer anıtı’ dediği 3. Havalimanı bugün düzenlenecek büyük bir şovla açılacak. İl etabı dahi henüz tamamlanmamışken alelacele yapılacak açılışın ardından Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu da gerçekleştirilecek

Zafer değil ‘şov’ anıtı!

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olması hedeflenen İstanbul Yeni Havalimanı, bugün gerçekleştirilecek büyük bir şovla açılacak. Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacak törenle simgesel bir anlam yüklenmeye çalışılan havalimanı, AKP Türkiye’sinin özeti niteliğinde sorunlarla kapılarını açmış olacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sadece bir havalimanı değil, zafer anıtı” diye nitelendirdiği İstanbul Yeni Havalimanı, tamamlanmamasına rağmen büyük bir şovla bugün açılacak. Açılışa Erdoğan ile birlikte dünyanın birçok ülkesinden yabancı konuk katılacak. Açılış, saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlayacak.

Açılan kısmı bile yarım!
Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazının bugün açılacağı duyurulsa da havalimanının birinci fazına dahil olan kargo, bakım-onarım ve destek hizmetleriyle ilgili tesislerin 2021’de tamamlanması bekleniyor. Anadolu Ajansı, havalimanının tüm aşamalarının 2023’te tamamlanacağını abonelerine geçti. Ne var ki farklı kaynaklar tüm etapların ancak 2028’de tamamlanabileceğini iddia ediyor. Tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet vermesi belenen havalimanı, bu süreçte dünyadaki diğer havalimanları kapasite artırıcı yatırımlar yapmazsa dünyanın en büyüğü unvanını alacak.

Anadolu Ajansı’na göre toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı.

Seferler ‘kısmen’ başlayacak
Açılış konuşmalarının ardından hizmete açılacak havalimanından ilk sefer, THY tarafından Boeing 777 ile 31 Ekim’de Ankara’ya düzenlenecek. İlk etabı hizmete açıldığında günlük 5’er kalkış ve inişin olacağı havalimanından, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da da İzmir’e uçak seferi yapılacak.

THY buradan yurt dışına ilk uçuşunu 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ercan Havalimanı’na yapacak. Azerbeycan’ın Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’na ilk uçuş ise 8 Kasım’da gerçekleştirilecek.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350’den fazla destinasyona uçuş olacak. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

Öte yandan, yıl sonuna kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan şehir merkezine toplu taşıma ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilecek, havalimanı otoparkı da ücretsiz kullanılabilecek.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun, İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşımı sağlayacak yollar arasında yer alan Tayakadın Kavşağı-Odayeri kesimi, 29 Ekim’de trafiğe açılacak.

Atatürk Havalimanı’nın akıbeti

Atatürk Havalimanı ise 1 Ocak 2019 itibariyle tarifeli seferlere kapatılacak. Atatürk Havalimanı, mevcut işletmeci TAV ile yapılan sözleşmenin sona ereceği Ocak 2021 tarihine kadar özel uçaklar ve eğitim uçuşları için kullanılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre ise bu tarihten sonra alan ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek.

***

Hem mezar hem hapis!

İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, havalimanı inşaatında bugüne değin en az 38 işçi hayatını kaybeti. İşçiler bunun yanı sıra insanlık dışı çalışma koşullarına mahkûm edildi. Koşulları protesto eden işçilere jandarma baskın yaptı. Yüzlerce işçi bu protestolar sonucu gözaltına alındı. Şu an 28 işçi ve sendikacı tutuklu bulunuyor.

***

Resepsiyon da yapılacak

Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu bu yıl ilk kez İstanbul’da kutlanacak. Aynı gün 3. havalimanının açılışı olacak. Saat 16.00’da üçüncü havalimanının açılışı, ardından aynı adreste Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu düzenlenecek. Muhalefet ise İstanbul’daki resepsiyona katılmayacağını belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdçaroğlu Anıtkabir’deki devlet törenine katılacaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gazetecilerin resepsiyona katılıp katılmayacağını sorması üzerine Kılıçdaroğlu “Hayır, hayır. Ankara’da olacağız. Cumhuriyeti Ankara’da kurduk. Ankara’ya, başkentimize sahip çıkacağız” yanıtını verdi.