Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Türk, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın "Cemevlerine ibadethane statüsü vermeyeceğiz." açıklamasının ardından partisinden istifa etti.

Zafer Partisi'nde 'cemevi' krizi: Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Türk istifa etti

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Aydın’da bir cemevini ziyaret ettiği sırada iktidara gelmeleri halinde cemevlerine ibadethane statüsü verip vermeyecekleri yönündeki soruya "Bizim parti olarak böyle bir önerimiz olmadı, olmayacak. Olursa Selefi ve diğer tarikatlar da çıkıp aynı şeyi ister. Bugün Zafer Partisi olarak böyle bir adım atacağız diye size söz veremem" diye yanıt verdi.

Özdağ'ın gündem olan bu açıklaması, partide istifa getirdi.

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Türk, bu sözlere sosyal medya hesabından tepki göstererek, istifa ettiğini duyurdu.

Türk, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Bize bin yıldır Türkmen derler. Biz kanunla Türk olmadık. Türküm, Türkçüyüm. Hünkar Hacı Bektaşı Velinin yolunda Kızıl Elmanın neferiyim. Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir. Zafer Partisindeki görevlerimden istifa ediyorum."

zafer-partisi-nde-cemevi-krizi-genel-baskan-yardimcisi-ayhan-turk-istifa-etti-1042046-1.

Özdağ’ın açıklamasına Alevi Dernekleri’nden de tepkiler gelmişti. Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan şunları söylemişti: "AİHM’nin cemevleri ile ilgili kararı gayet açık. Siyasetçiler kimi zaman kendi "sözlerinin mutlak doğrular olduğunu düşünüyor. Oysa biraz araştırma yapıp okusalar, gerçeğin ne olduğunu göreceklerdir. Aleviliği, selefilikle bir tutmuş olması, bilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Talihsiz bir açıklama.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan ise, “Kendisini kale dahi almayız. Özdağ gibiler nasıl konuşursa konuşsunlar, cemevleri, alevilerin ibadethanesidir” derken, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Derneği Başkanı Ercan Geçmez de, “Açıklamalar küstahça fakat Aleviler olarak umursanmıyor. İnsanlığın ibadet ettiği bir kurumun statüsünü bir kurum veya kuruluş belirleyemez” ifadelerini kullanmıştı.