Hükümet ve Memur-Sen arasında süren zam pazarlığında memura 2022 için yüzde 5+6 zam teklif edildi. Teklife Memur-Sen dahil tüm konfederasyonlar tepki gösterdi, KESK “Pazarlık konusu dahi olamaz” dedi.

Zam değil açlık  ve sefalet teklifi

EMEK SERVİSİ

Hükümet ve Memur-Sen arasında 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yeni teklifi açıkladı. Hükümet, memur ve memur emeklisine 2022'nin ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkı teklif etti. İlk tepki Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndan (KESK) geldi. “Bu teklif kabul edilemez. Gerçek enflasyonun yüzde 45'leri bulduğu bir dönemde bu teklif pazarlık konusu dahi olamaz” açıklaması yapan KESK en az yüzde 45 zam talep etti. Türkiye Kamu-Sen ise enflasyonun yüzde 19 olduğunu hatırlatarak teklif edilen yüzde 11 zammın kabul edilemeyeceğini açıkladı.


Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde süreç devam ediyor. Görüşmeler kapsamında, Kamu İşveren Heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantıyla sendikalara zam teklifini sundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplantının açılışında, sözleşme görüşmelerinde kritik bir aşamada olduklarını söyledi. Sözleşmenin 2022 ila 2023 yıllarını kapsadığına dikkati çeken Bilgin, şöyle konuştu: "2022 yılının ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6 artı 6 ve enflasyon farkları teklifini veriyoruz. Bu taleplere karşı verilen bir tekliftir. Bunlar müzakere edilecektir, bu müzakerelersin sonucundan da uzlaşacağımız bir oranda hem enflasyonu kontrol altına alacak bir çizgi içerisinde hem de çalışanlarımızı enflasyona karşı koruyacak bir ücret politikasında karar aşamasına geliriz.” AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 yıldır vaadinde bulunup yerine getirmediği 3600 ek göstergenin çıkarılması yönünde de konuşan Bilgin şunları söyledi “Biz de 3600 meselesinin bu sözleşme süreci içerisinde çözülmesi gerektiği görüşünü benimsiyoruz. Bu teklifi kabul ediyoruz. Bu teklifle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama var. Bu çerçevede devlet bu sorunu çözme konusunda gerekli çalışmaları yapacak, yapması gerekir. Diğer bir mesele, sözleşmeli personel meselesidir. Orada da sözleşmeli personelin haklarının yeniden düzenlenmesi, kamu personelinin haklarına sahip olunması konusunda bir teklif var. Bu teklif konusunda da benzer bir yaklaşıma sahip olduğumuzu altını çizmek isterim."

Zam teklifine karşı KESK’ten sert tepki geldi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik: "Bu zam teklifinin gözden geçirilmesini, yoksulluk sınırı üzerindeki ücret talebimizin dikkate alınmasını, 3600 ek göstergeyle ilgili ekim ayında yasal bir düzenlemenin yapılmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Bozgeyik, hükümetin teklifini müzakere etmelerinin dahi mümkün olmadığını söyleyerek kamu emekçilerinin 2022 ve 2023 yılı için teklif edilen rakamlarla daha da yoksullaşacağını aktardı. Bozgeyik yüzde 45 zam talep etti.

Enflasyon altı zam kabul edilemez

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Kahveci de hükümetin zam teklifini değerlendirerek: “Bu teklifin mutlaka revize edilmesini ve beklentilerimizi karşılayacak bir artışla masaya gelinmesini istiyoruz" dedi. Kahveci, "Gerçekleşen enflasyon yüzde 19. Dolayısıyla yüzde 19 enflasyon varken bir sonraki yıl için yüzde 11'lik ücret artışı teklifi sunmak çok doğru ve hakkaniyetli bir yaklaşım olmasa gerek. Bu teklifin mutlaka revize edilmesini ve beklentilerimizi karşılayacak bir artışla masaya gelinmesini istiyoruz. Teklif edilen rakam, bizim tarafımızdan kabul görmeyecektir."

Memur-Sen de Teklife tepkili

Hükümetle birlikte toplu sözleşme sürecini yürüten Memur-Sen de yeni teklifi yetersiz bularak "Bu teklif, yeni bir teklifi zorunlu kılıyor. Dolayısıyla hükümet hiç beklemeden yeni bir teklifi çalışmalı" açıklamasında bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Rakamlar, beklentimizi karşılamıyor, şu an için bu rakamlar bizi tatmin etmiyor. Kamu işvereninden memur ve memur emeklileri için sundukları rakamları unutmalarını ve yeni bir rakamı teklif etmelerini istiyoruz" dedi. Memur-Sen 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı için yüzde 17 ve her iki yıl da yüzde 3 refah payı toplamda yüzde 6 refah payı talep ediyor. Öte yandan 3600 ek göstergenin çıkmasını talep ediyor.

***

3600 ek gösterge memur için neden önemli?

Ek göstergenin devlet memurlarının aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde rol oynuyor. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması anlamına geliyor. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların birinci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istiyor. En Yüksek Devlet Memuru olarak tanımlanmakta olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının ek göstergesi 8000 iken Genel Kurmay Başkanının ek göstergesi 9000. Öğretmen, polis, hemşire gibi devlet memurlarının ek göstergesi ise 2200.