Zam isteyenler işinden oldu

EMEK SERVİSİ

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren ve plastik otomobil parçaları üreten Farplas fabrikası yönetimi ücret artışı için eylem yapan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlayan 100’den fazla işçiyi tazminatsız işten çıkardı. İşten çıkarılan emekçiler, “İşveren kendi topuğuna sıktı” dedi.
Gebze’de faaliyet gösteren Farplas fabrikasında işçiler asgari ücret zammıyla birlikte kendilerinin de asgari ücretliye dönüştükleri belirterek 19 Ocak’ta iş bıraktı. Örgütlü olmayan işçiler kendilerine de en az asgari ücrete yapılan düzeyde zam yapılmasını istedi. İşverenle yapılan görüşmelerle üretim ertesi gün yeniden başladı. Müzakereler başlasa da somut adım atılmadı.


Eylemler devam ederken fabrikaya Birleşik Metal-İş Sendikası girdi. Sendikanın örgütlenme çalışmasına başlamasıyla işveren sosyal haklara ve ücretlere zam yapacağını duyurdu ancak fabrikada sendikayı istemedi. İşçiler örgütlenme haklarının arkasında duracaklarını belirtti.

Sendika fabrikada çoğunluğu sağlayıp Çalışma Bakanlığı’na yetki belgesi almak için başvurmak üzereyken dün fabrika yönetimi 100 işçiyi işten tazminatsız çıkardı. İşçiler fabrika önünde sloganlarla işten atmalara tepki göstererek eylemler düzenledi.

İşveren kendi topuğuna sıktı

İşten çıkarılan bir işçi “Bizleri işten çıkarmak için aradıklarında bir otele çağırdılar. Telefonu açıp giden de, telefonu açmayanın da işten çıkarıldığını söylediler. Ben de telefonu açmadım. Otele giden arkadaşlara üretimi durduklarında 2 milyon zarara uğradıklarını ve gerekirse 20 bin lira tazminat davası açabileceklerini söylemişler” dedi.

İşverenin asıl amacının direnişi kırmak istediklerini söyleyen işçi, “İşveren bizleri işten çıkararak direnmeye devam eden arkadaşlarımızı korkutmak için yaptı. Biz bu işten çıkarmaları yasal olarak görmüyor ve kabul etmiyoruz. Bunlar sadece birer söylemden ibaret. Bizler haksızlığa uğrardık ancak bilsinler ki biz direnişimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Direnişe başladıkları günden beri işten çıkarmaları beklediklerini belirten bir başka işçi şunları söyledi: “Şu an direnişe katılmamış ve sendikaya üye olmamış arkadaşlarımız da bize destek vermeye başladı. Aslında işveren bizi korkutmaya çalışırken kendi topuğuna sıktı. İşveren için daha kötü bizim için daha güzel bir süreç başlıyor.”

Hukuksuzluğa son verilmeli

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada şöyle dendi: “Farplas Otomotiv işvereni işçilerin taleplerini dikkate almak, sendikalı çalışma isteğine saygı göstermek yerine, geçmişte olduğu gibi yine işçilere saldırmayı tercih etti. İşyerini iş kanununa aykırı şekilde taşeron şirketlere bölen, bu şirketleri de farklı işkollarında göstererek işçilerin sendikalaşmasını bugüne kadar önlemeyi başaran şirket, şimdi de işten çıkarmalarla sendikalaşmayı önlemeye çalışıyor. Farplas işçileri bu durumun farkındadır. Bu hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. Farplas Otomotiv işçileri sendikamızla birlikte mücadeleye devam edecek.”