Zam protestosuna uzaklaştırma

Berkay SAĞOL

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, okul yönetiminin, yıllık ücretlere en fazla yüzde 5-10 oranında zam yapacağını taahhüt etmesine rağmen, yüzde 300’e varan zamları geçen aydan beri protesto ediyor. Doğuş Üniversitesi’nde eğitim ücretlerine yapılan fahiş zamlara tepki gösteren öğrenciler ise 'cezasız' kalmadı. 14 öğrenciye soruşturma açılırken, bir asistan işten çıkarıldı. Soruşturma açılan öğrencilerden olan Kıvılcım Çolak’a ise bir dönem uzaklaştırma cezası verilirken, diğer öğrencilerin soruşturmaları devam ediyor.

Öğrenci işleri tarafından Çolak’a gönderilen yazıda uzaklaştırmaya gerekçe olarak, “Yükseköğretim kurumlarında işgal ve benzeri fiillerle yükseköğretim kurumunun hizmetlerini engelleyici eylemlerde bulunmak” gösterildi. Yazıda, “Yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmanıza, verilen cezanın 2022-2023 eğitim öğretim yılı 10 Ekim 2022 ile 14 Şubat 2023 tarihleri arasında uygulanmasına karar verilmiştir” denildi. Aldığı ceza sonrasında BirGün’e açıklama yapan Çolak, “Bugün bu ceza bizi yıldırmadı tam tersine ne kadar haklı olduğumuzu ve bu hak talebi karşısında daha kararlı durmamız gerektiğini gösterdi. Biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Doğuş Üniversitesi Öğrenci Dayanışması ve Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi de ortak bir açıklama yaparak öğrencilere idari soruşturmaların yanında adli soruşturmalar açıldığını duyurdu. Açıklamada, “Gayrimeşru zamları protesto eden öğrencilere açılan hukuka aykırı idari soruşturmaların yanına üniversite yönetiminin güvenlik görevlilerini zorlaması ile açılan adli soruşturmalar eklenmiştir. Hepimizin önünde cereyan eden olaylarda öğrencilerin asla darp ve cebir eylemi yoktur. Öğrenciler bir yandan büyük bir istek ve acelecilikle yüksek disiplin cezaları ile sindirilmeye çalışılırken, diğer yandan da adli soruşturmalarla sonu gelmeyecek yargılamaların sanığı haline getirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.