Zam ve gıda krizi kavuracak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’daki gıda krizi her geçen gün derinleşiyor. Ukrayna’daki savaşın etkisiyle tedarik sorununda yaşanan sıkıntılardan etkilenen ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya’da perakende fiyat artışları hızla devam ederken market rafları da boş kaldı.

Almanya Perakendeciler Birliği (HDE) Başkanı Josef Sanktjohanser, Alman tüketicilerin gıda ve diğer perakende fiyatlarında önemli ölçüde başka bir fiyat artışı dalgasına hazırlanması gerektiğini bildirdi. Sanktjohanser, “Savaşın etkisini fiyat etiketlerine yansımalarını yakın zamanda daha net göreceğiz” dedi.

ZAMMA HAZIRLIKLI OLUN

Alman enerji şirketi BAlman enerji şirketi E.ON’un Almanya Üst Yöneticisi (CEO) Filip Thon, da elektrik ve gazda beklenen ciddi fiyat artışlarına karşı uyardı. Thon, Avrupa Birliği’nin Rus petrol ve gazının ithalatını dondurması durumunda Alman tüketicilerinin elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin artışlara hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Batılı ülkelerin yaptırımlarının gıda krizini tetiklediğini dile getiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin " Gelişmiş ülkelerin ekonomi, enerji, gıda politikalarındaki hataları, tüm dünyada gıda ürünleri fiyatlarında keskin bir artışa yol açtı” diye konuştu. Putin, “Batı’dan bazı Rus mallarının kamulaştırılmasına yönelik açıklamalar duyuyoruz. Demek bu kadar ileri gidecekler. Öyleyse bunun iki ucu keskin bir silah olduğunu kimse unutmasın" dedi.