TÜİK, 2020 yılı için enflasyonu yüzde 14,60 olarak açıkladı. Yılsonu enflasyon rakamları beklentilerin üstünde gerçekleşirken 2021 için memur ve emekli maaş zamları da belli oldu . Zamma tepki gösteren meslek örgütleri, emekçilerin açlığa mahkûm edildiğini söyledi.

Zamlar müjde değil sefalete mahkûmiyet

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre 2020 yılının enflasyon oranı yüzde 14,60 oldu. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre tüketici fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1,25, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 14,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,28 artış gerçekleşti.

Böylece Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda yüzde 12,1 olan yılsonu enflasyon tahmini 2,5 puan aşıldı. Hükümetin Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak adlandırılan 2021-2023 yıllarını kapsayan planına göre sene sonu enflasyon tahmini yüzde 10,5 seviyesindeydi. Öte yandan 2018 yılında yaşanan Rahip Brunson krizini saymazsak 2003 yılından bu yana yaşanan en yüksek yıllık enflasyon oranı oldu.


MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU

TÜİK, açıkladığı enflasyon verilerine göre yılın ilk yarısında memur ve memur emeklilerin alacağı enflasyon farkı yüzde 4,36 oldu.

Maaş zammının ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının 8 bin 600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında hiç kimsenin kamu emekçilerinin maaş artışlarında TÜİK vasıtası ile açıklanan sahte enflasyon rakamlarını dayatma hakkı hakkı yoktur” denildi.

Öte yandan talepler şu şekilde sıralandı:

♦ Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 maaş artışı dayatılan “toplu sözleşme” derhal yenilenmelidir.

♦ Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır

♦ Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

♦ Birinci vergi dilimi yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

♦ Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.

♦ Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazine’den karşılanmalıdır

♦ Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

EMEKLİLER AÇLIĞA MAHKÛM

Emekli ve memur maaşlarına yapılan zamma tepki gösteren DİSK Emekli Sen Ege Bölge Baş Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, emeklilerin yıllarca ürettiğini, vergilerini verdiğini ancak açlığa mahkûm edildiğini söyledi.

SGK İzmir İl Binası önünde yapılan açıklamada metni okuyan sendika başkanı Özkaynak, “Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böylesi zorlu bir pandemi sürecinde, ellerine geçmeden eriyen üç kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir! Söylemiştik ve tekrar ediyoruz: Biz bir an olsun yılgınlığa düşmeyeceğiz! Her sene emeklilere zam müjdesi haberleriyle donattıkları yandaş basınları bu seneyi de bir istisna olarak görmediler ve bir araştırmaya göre 365 günün 306 günü emeklilere zam müjdesi sürmanşetiyle çıktılar. Bunu yapmak zorundalar. Çünkü biz bu ülkenin 13 milyon işçi ve emekçi emeklileriyiz! Güçlüyüz ve haklıyız! İşçi sınıfına tam boy saldırıyı sürdürüyorlar; susup köşemize sinmemizi, sınıf mücadelesinden de emekli olmamızı bekliyorlar. Yok, öyle yağma! Zam müjdesi bizim için yok hükmündedir” ifadelerini kullandı. n Ekonomi Servisi

***

Kışlık sebzelerde artış devam ediyor

TÜİK’in açıkladığı verilere göre yıllık gıda enflasyonu yüzde 20,61 oldu. Aralık 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 98 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 36 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 284 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. Fiyatı yıllık bazda en çok artanlar ise kış sebze ve meyveleri oldu. Karnabahar, ıspanak, yumurta ve portakal en çok artan ürünlerin başında yer aldı.

♦ Karnabahar: yüzde 101
♦ Ispanak: Yüzde 84
♦ Yumurta: yüzde 82
♦ Portakal: yüzde 71
♦ Pırasa: Yüzde 64

***

Gerçek enflasyon yüzde 30’un üzerinde

MetroPOLL, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon açıklaması ile ilgili anket yaptı. Araştırmada enflasyon rakamının ne kadar artmış olduğu soruldu. Araştırma sonucuna göre enflasyonun gerçek rakamını yüzde 30’dan daha fazla görenlerin sayısı yüzde 51,4 oldu. Öte yandan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 2020 yılı enflasyon oranını yüzde 36,72 olarak hesapladı. ENAG, Merkez Bankası, TÜİK ve IMF verilerini kullanarak aralık ayı enflasyonunu ise yüzde 4,08 olarak hesapladı.