İstanbul’da martta 242 üründen 79’unun fiyatı artarken 24 ürünün fiyatı düştü. Zam şampiyonu yüzde 53’le karnabahar oldu

Zamlar peş peşe geliyor: İstanbul’da ‘şampiyon’ bu kez de karnabahar

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıklayacağı Türkiye’nin mart ayına ait enflasyon verisinin öncesinde İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı İstanbul’daki enflasyon verisi, fiyatlarda yükseliş yaşanacağının sinyalini verdi. İTO verilerine göre, mart ayında bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,29, toptan fiyatlar ise yüzde 0,41 arttı. İstanbul’un zam şampiyonu ise fiyatı bir ayda yüzde 52,86 artan karnabahar oldu.

Biber cep yaktı
2018 Mart ayında İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 79’unun perakende fiyatı artarken, 24 ürünün fiyatı düştü ve 139 ürünün fiyatı ise değişmedi. Karnabaharın ardından fiyatlarında artış yaşanan diğer ürünler; gıda harcamaları grubundan yüzde 18,41 ile sivri biber, yüzde 17,27 ile mandalina, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubundan yüzde 11,19 ile maç giriş bilet ücreti ve yüzde 10,28 ile ev eşyası harcamaları grubundan elektrik süpürgesi oldu.

Bakla ucuzladı
İTO açıklamasında ayrıca mart ayında gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan bakla, yüzde 22,77 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalan ürün oldu. Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler; ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 20,76 ile ütü, gıda harcamaları grubundan yüzde 18,36 ile salatalık, ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 12,92 ile yatak, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 10,38 ile şehirlerarası otobüs bileti ücreti ve gıda harcamaları grubunda yüzde 8.43 azalan domates oldu.

Piyasa beklentisi yüzde 1
Öte yandan, TÜİK’in bugün açıklayacağı mart ayı enflasyon verisi öncesinde değerlendirmede bulunan QNB Finans Yatırım Başekonomisti Kanlı piyasa beklentilerinin aylık yüzde 1 düzeyinde bir enflasyon olduğunu söyledi ve, “Eğer enflasyon beklentiler doğrultusunda gelirse, yıllık enflasyonda tek haneleri görmemiz için sene sonuna kadar beklememiz gerekecek gibi gözüküyor” dedi. Kanlı, önümüzdeki aylarda da enflasyonun yüzde 10’un üzerinde dalgalanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

***

Şimdi de doğalgaza zam!

Elektriğe yılbaşında yapılan yüzde 8,8’lik zammın ardından geçen günlerde de yüzde 2,89’luk bir zam daha yapılmıştı.Elektrik zammını dün de doğalgaz zammı takip etti. Botaş santrallere ve sanayiye sattığı doğalgaz fiyatına zam yaptı. Kurumun hafta sonu açıklanan nisan ayı doğal gaz tarifesinde, mart ayına göre yüzde 9,7 fiyat artışına gidildi. Fiyat artışı ile Organize Sanayi Bölgeleri’nde elektrik üretimi amacı dışı kullanım için her 1000 m3 başına düşen fiyat ise 796 TL’den 873,21 TL’ye yükseldi.