Tüketiciyi Koruma Derneği doğalgaz ve elektriğe üst üste gelen zamlara tepki göstererek tüm tüketicileri örgütlenmeye çağırdı

Zamlara yün yelekli tepki

Fransa’da yaklaşık bir ay önce başlayan ve akaryakıt zamlarının geri alınmasını sağlayan 'Sarı Yelekliler' eylemi Tüketiciyi Koruma Derneği'ne (TÜKODER) ilham kaynağı oldu. Dernek sarı yeleklilerin direniş ve örgütlenmesine atıfta bulunarak, doğalgaz zamlarına karşı yün yelek giymeye başlayan tüm tüketicileri örgütlenmeye, zamlara, yoksulluğa son demeye çağırdı.

Dernek Genel Başkanı Aziz Koçal ve Genel Sekreter Onur Cingil tarafından yapılan açıklamada "Fransız Hükümeti ekonomik sıkıntıların faturasını halka kesmek istedi ve bir dizi zamlara başvurdu. Kamuoyunda sarı yelekliler olarak isimlendirilen örgütlü tüketiciler “devletin tüm yükünün halka yıkılmasına” ve “ekonomik sıkıntıların faturasının halka kesilmesine” karşı çıktılar, Fransız halkı bu hareketi destekledi, bir araya gelerek zamlara hayır dedi, netice de zamlar geri çekildi. Yani tüketiciler kazandı" denildi.

HALK KAZANDI
Fransa’da bu kazanımlar olurken ülkemizde her 3 ayda bir yapılacağı açıklanan elektrik zammının 3. ayı beklemeden yapıldığı, doğalgaza ise 3 ayda 3 defa zam geldiğinin belirtildiği açıklamada bunun sonucunda vatandaş doğalgaz yakmamaya, bazı yerlerde kömür sobaları kurmaya, ısınmak için yün yeleklerini giymeye başladığı ifade edildi.
Ödenemeyen elektrik faturalarının yığıldığı ve icra dosyalarının çığ gibi büyümeye devam ettiğine dikkat çekildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Tüketiciler ağır zamların, vergilerin ve yoksulluğun pençesinde inim inim inlerken, ülkenin yönetimine hakim birtakım gruplar ise lüks ve sefahat içinde yaşamakta, bunun adı da fıtrat olmaktadır. Fransa’da sadece 3 kalemde zam ve ek vergilere başvurulmuş fakat tüketicilerin tepkisi büyük olmuştur. Demek ki, tüketici güçlüdür, tüketici tüketimden gelen gücünü kullandığında olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. Biz çok güçlüyüz. Gücümüzün farkına vardığımızda ve örgütlü mücadele ettiğimizde bu haksız uygulamaların sona ereceğini hep birlikte göreceğiz. Yeter ki el ele verelim, örgütlenelim ve haklarımıza sahip çıkalım. Ülkemizdeki yün yeleklileri, tüm tüketicilerimizi örgütlenmeye, zamlara, yoksulluğa, sadece ayrıcalıklı bir guruba haksız kazanç sağlayan bu uygulamalara son demeye çağırıyoruz.”