Temmuz ayına girerken art ada gelen zam haberleri tepki çekerken yandaş Yeni Şafak gazetesi, zamları savunmak için harekete geçti. Gazetenin haberi sosyal medyada tepki çekti.

Zamların avukatlığı Yeni Şafak’a kaldı

Elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından yandaş Yeni Şafak gazetesi bugün tepki çeken bir habere imza attı. Haberde, “Türkiye doğalgazda en ucuz üçüncü elektrikte ise yedinci ülke konumunda” denildi.

Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. Doğalgazda ise konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi.

Zamlar büyük tepki çekerken AKP yandaşı medya zam savunması için harekete geçti.

DHA kaynaklı haberinde Yeni Şafak, “Türkiye doğalgazda en ucuz üçüncü elektrikte ise yedinci ülke konumunda” başlığını kullandı.

Haberde elektrik ve doğalgaz fiyatları alım gücü yerine yabancı para birimleri üzerinden değerlendirildi. Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısındaki değer yitimi nedeniyle Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatları ‘ucuz’ olarak yansıtıldı.

zamlarin-avukatligi-yeni-safak-a-kaldi-893983-1.

Haberde yer alan iddialar şöyle:

Avrupa ülkeleri ağırlıklı olmakla beraber Türkiye’nin komşu ülkelerinin de dahil olduğu 40 ülke arasındaki sanayi ve ticarethane elektrik fiyatları sıralamasında vergiler hariç İrlanda 0,14 euro/kilowatsaat ile birinci sırada yer alırken, Türkiye kilowatsaat başı 0,06 euro ile 32'nci ülke oldu.”

Aynı şekilde mesken abone grubunda İrlanda 0,22 euro ile birinci sırada yer alırken, Türkiye 0,066 euro ile 34'üncü oldu. Vergiler dahil edildiğinde ise sanayi ve ticarethane elektrik fiyatları sıralamasında Danimarka 0,23 euro ile birinci sırada, Türkiye 0,078 euro ile 34’üncü sırada yer aldı. Aynı şekilde mesken abone grubunda Almanya ilk sırada, Türkiye 35’inci sırada yer aldı.

Vergiler hariç 40 ülke arasındaki sanayi ve ticarethane gaz fiyatları sıralamasında ise Bosna Hersek kilowatsaat başı 0,038 euro ile birinci sırada, Türkiye 0,016 euro ile 37’nci sırada yer aldı. Aynı şekilde mesken abone grubunda İsveç 0,073 euro ile birinci sırada, Türkiye 0,016 euro ile 38’inci sırada yer aldı. Vergiler dahil edildiğinde ise sanayi ve ticarethane gaz fiyatları sıralamasında Danimarka 0,06 euro ile ilk sırada, Türkiye 0,019 euro ile 37'nci sırada yer aldı.

Avrupa ülkeleri ve Türkiye’nin çevresindeki toplam 40 ülkede doğalgaz ve elektrik fiyatları araştırıldı. Türkiye, 40 ülkenin elektrik ve doğalgaz fiyatlarının incelendiği araştırmada üst sıralarda yer aldı. Türkiye meskenlerde tüketilen elektrik fiyatlarında sıralamada en ucuz yedinci, gazda ise üçüncü ülke konumunda.