Zaporijya’dan izlenim: Faşizme karşı savaşanlar birbirlerine silah doğrultuyor

İsmail DAYE

Ukrayna’da halk güne Rusya’nın askeri üsleri vurması haberiyle uyandı. Bombalamayı daha çok Odessa’da, Harkov’da Kiev’de ve Mariapol’da yaşayanlar işitti. 20 Şubat’tan sonra özellikle sorunlu bölgede bir şeylerin olacağı neredeyse kesin olarak biliniyordu. Ancak doğrusu böyle bir topyekûn saldırının olacağını kimseler tahmin etmiyordu. Bulunduğum kent Donbass’a 100 km uzakta.

Halk panik halde marketlere, bankalara, eczanelere, benzin istasyonlarına akın etmeye başladı. Büyük marketlerin kasalarında uzun kuyruklar oluştu. Halk bu durumun uzun sürmesi olasılığını hesaba katarak yiyecek, içecek stoku yapıyor. Aynı kuyrukları benzin istasyonları, eczane ve bankamatik önlerinde de görmek mümkün. Cep telefonuma internet paketi yüklemek istedim fakat mümkün olmadı.


Gıda satan marketler dışında beyaz eşya, bilgisayar gibi marketler kapalı. Halk pazarında gıda dışında sabahın erken saatinde açılan bütün dükânlar kapatıldı. On bin nüfuslu köye şehirden ekmek gelmediğini öğrendim. Köydeki hiçbir markette ekmek yok. Halk elektriklerin de kesilebileceğini düşünerek su tedariki yapıyor. Çünkü burada su elektriğe bağlı.

Halk olağan üstü durumun uzaması ve olumsuz gelişmelere karşı da kendi yaşamsal ihtiyaçlarını stokluyor.

Depolarını dolduranlar uzak kentlere ve ülke dışına çıkmak için bu hazırlıkları yapıyorlardı. Ancak kentten çıkmak da kolay değil, hava sahası kapalı. Bırakın ülke dışına çıkmayı çatışma bölgesinden Donbass’ın Ukrayna denetiminde olan Mairabol şehrinden bir saat mesafedeki Zaporojya’ya gelmek dahi mümkün olmadı. Kentin girişi kapatılmış durumda.

BİRLİKTE SAVAŞANLAR

Dün SSCB döneminde Ukrayna’dan Kızılordu’ya katılıp savaşanlar için kutlamalar yapıldı. Her yıl 23 Şubat’ta bu kutlama yapılıyor ve Kızılordu’da bulunanlara çeşitli hediyeler veriliyor. 23 Şubat Vatan Savunucuları Günü olarak kutlanıyor.

Ama ne hazin ki dün faşizme karşı birlikte anavatanlarını savunan Ukraynalı ve Rus askerler bugün birbirlerine silah doğrultmuş durumdalar.