Öğleden sonra bölgenin merkezine doğru bir gezinti yaptım. Eczane kuyruğu ile karşılaştım. Nükleer sızıntı söylentisi ben dahil herkesi eczaneye yöneltmiş. İyot almak istedim. Ama hiç olmadığı söylendi. Evdeki bir şişe iyot şu an bizim en büyük hazinemiz haline geldi. Çünkü, bir nükleer sızıntı durumunda tıbbi olarak kırk damla iyotu kullanarak sızıntının kanser yapmasına karşı önemli bir savunma yaptığı söyleniyor.

Zaporijya'dan izlenim: Nükleer sızıntı iddiası sonrası eczanelerde kuyruk oluştu, bir şişe iyot en büyük hazine

İsmail DAYE / Ukrayna

Yangın çıkan Zaporijya Nükleer Santrali’nin 33 kilometre uzağında nehrin karşı yakasından yazıyorum. Yangın gece saat 02.00 sularında nükleer santralın eğitim tesislerinin içindeki bir binanın 3. ve 4. katlarında çıktı. Yangının nasıl çıktığı hakkında şu an kesin bir bilgi yok. Genel kanı Rus birlikleriyle Ukrayna ordusu arasında yaşanan çatışma nedeniyle çıktığı yönünde.

Nükleer santral dün gece itibariyle Rus birliklerinin elinde. Rusya askerleri ile Ukrayna güçleri arasındaki devam eden çatışmadan kaynaklı olabileceği söyleniyor. Ama kişisel kanaatim bunun bir provokasyon olduğu yönünde. Yangına müdahalede o bölgede Rus askerleri olduğu için bir süre gecikme ve sorun yaşanıyor. Sonuçta anlaşıyorlar ve 40 kişilik yangın söndürme personeli ve 10 ekipman ile müdahale edilip yangın 06.20 itibari ile tamamen söndürüldü. Nükleer sızıntının olmadığı kaydedildi.

DOĞRUDAN HEDEF ALINMADI

Nükleer santralın doğrudan hedef alınması gibi burada bir bilgi yok. O yüzden de nükleer sızıntı gibi bir bilgi de yok. İyi ki bizim bölgede insanlar Türk TV’lerini izlemiyorlar. Yoksa şu anda ben dahil hepimiz perişan olmuştuk. Girecek delik arıyor olacaktık. Bizim hayatımız şu anda normal seyrinde devam ediyor.

zaporijya-dan-izlenim-nukleer-provokasyon-mu-987669-1.
Fotoğraf: Yangın çıkan nükleer santral bölgesindeki bina

TÜRKİYE’YE 677 KM UZAKLIKTA

Avrupa'nın en büyük santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’nde Sinop üzerinden yapılan ölçüme göre Türkiye'ye 677 kilometre uzaklıkta. Patlaması sonucu serpintisi Türkiye'ye ulaşan Ukrayna topraklarındaki Çernobil ise 1100 kilometre uzaklıktaydı. Bu mesafeye rağmen Türkiye nükleer serpintiden etkilenmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise nükleer santralde olası bir patlamanın Çernobil'den on kat daha büyük olacağını belirtti.

BAŞKAN REHİN Mİ?

Nükleer yangın sonrası bölgenin belediye başkanının videosunu seyrettim. Başkan her şeyin yolunda olduğun ve halkın Rus askerlerine karşı direnmemelerini, onlara karşı kışkırtıcı protesto gibi eylemlerde bulunmamalarını söylüyordu. Fakat açıklamaları yaparken hiçbir zaman kameraya bakmaması insanlarda 'Ne oluyor?' soru işareti bıraktı. Sonrasında da başkanlık yaptığı belediyenin Rus askerlerinin denetimi haberi ile bu görüntüyü birleştirince ister istemez başkanın Rus askerlerinin elinde olduğu ve zorla bu açıklamanın yaptırıldığı gibi kanaat oluştu.

BİR ŞİŞE İYOT EN BÜYÜK HAZİNE

Patlamalar devam ediyor. Öğleden sonra bölgenin merkezine doğru bir gezinti yaptım. Eczane kuyruğu ile karşılaştım. Nükleer sızıntı söylentisi ben dahil herkesi eczaneye yöneltmiş. İyot almak istedim. Ama hiç olmadığı söylendi. Evdeki bir şişe iyot şu an bizim en büyük hazinemiz haline geldi. Çünkü, bir nükleer sızıntı durumunda tıbbi olarak kırk damla iyotu kullanarak sızıntının kanser yapmasına karşı önemli bir savunma yaptığı söyleniyor. Bu yüzden herkes iyot peşinde. Sonrasında bu eczane kuyruğunun nedenini öğrendim. Yetkililer halkı askerlere yardım için ilaç yardımına çağırması sonucu halk eczanelere gidip yardım amaçlı ilaç alıyorlar.

zaporijya-dan-izlenim-nukleer-provokasyon-mu-987730-1.
Fotoğraf: Nükleer sızıntı iddiası sonrası eczanelerde kuyruk oluştu

SORU SORMA DÖNEMİ KAPANDI

Burada artık birilerine soru sormak, şu minibüs nereden gidiyor gibi sorular dâhil, çok tehlikeli bir noktaya geldi. Önceki gün zaten bu konuda yakınlarımdan uyarı almıştım, artık soru sorma dönemi kapandı. Henüz bir panik yok ama korku, endişe hakim olmuş durumda.

Nükleer santrali de Çeçen lider Ramazan Kadirov’un birliklerinin ele geçirdiği insanlar tarafından konuşulan konular arasında.