Zarastro Art’ta yeni sergi: Suyun Altında Nefes Almak

Güncel sanatın tüm yönlerini kapsamak hedefiyle, çeşitli ülkelerden, farklı disiplinlerden önde gelen sanatçıların fiziki ve dijital üretilen çalışmalarını göstermek üzere geçtiğimiz mayıs ayında yola çıkan dijital sanat platformu Zarastro Art, çevrimiçi sergilerini Azerbaycanlı sanatçı Shahnaz Aghayeva’nın 'Breathing Underwater' (Suyun Altında Nefes Almak) isimli sergisiyle sürdürüyor.

Sanatsal pratiğini kadınların eşitlik mücadelesine adayan Aghayeva, dünya genelinde kadınlara uygulanan sistematik baskıya ve şiddete meydan okuyor. Sanatçı, ataerkil hiyerarşiyi korumaya çalışan otoriteye karşı, bastırılmış, suskunluğa mahkûm bırakılmış kadınların kimlik ve özgürlük arayışlarını kullandığı cesur imgelerle irdeliyor.

zarastro-art-ta-yeni-sergi-suyun-altinda-nefes-almak-1114305-1.

'Breathing Underwater' sergisi kadın olmanın zorluklarını ve kadınların gücünü ele alıyor. Bir yandan neşesini bile ifade ederken utanmak zorunda bırakılan, kimliğinden sürekli ödün vermeye zorlananlar, öte yandan beklentilerin ötesinde cesur davranıp başarılı olarak, özgür iradelerinden yoksun bırakılma girişimlerine karşılık verenler kadınlar üzerine odaklanıyor. Aghayeva’nın baskı eserlerinin yer aldığı bu sergide tüm bu zorluklar ve güç, olağandışı sahnelerle yansıtılıyor.

zarastro-art-ta-yeni-sergi-suyun-altinda-nefes-almak-1114306-1.

Aghayeva, 2010 yılında Azerbaycan Devlet Sanat Akademisi'nden yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Sanatçının eserleri, Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra, ABD, Çin, Tayvan, Almanya, Fransa, Macaristan ve Gürcistan’da sergilendi. Çalışma alanı resimden baskıya, performanstan heykele kadar uzanan Aghayeva, sanat hayatını Bakü, İstanbul ve Bodrum'da sürdürüyor.

Shahnaz Aghayeva’nın Breathing Underwater sergisine https://zarastro.art/ adresinden ulaşılabiliyor.