İran dışişleri bakanının bir gazeteciyle yaptığı sohbetin ses kaydı Londra merkezli bir internet sitesinden sızdırılınca iki ülke de karıştı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, ülkede istenmeyen adam ilan edildi, ABD’de durum istihbarat krizine dönüştü.

Zarif'in ses kaydı sızdırıldı, İran ve ABD karıştı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in, Mart ayında İranlı ekonomist Said Lilaz ile sohbetinin ses kaydının, Londra merkezli Iran International isimli sitede yayınlanması, iki ülkeyi de karıştırdı. İran yetkilileri, sızdırılan diyaloğun resmi bir röportaj olmadığı için yayınlanmaması gerektiğini belirtirken, Zarif’in ses kaydındaki ifadeleri, hem İran hem ABD kamuoyunda gündeme oturdu.

DEVRİM MUHAFIZLARI KONTROL EDİLEMİYOR

Yayınlanan ses kaydında, Dışişleri Bakanı Zarif, ülkede Devrim Muhafızları’nın, hükümeti yok sayarak dini lider Hamaney ile devleti ilgilendiren ciddi kararlarda söz sahibi olmasından şikayet ediyor. Zarif’in bu yakınmada geçtiğimiz yıl İsrail tarafından öldürülen Süleymani’nin de adını geçirmesi, ülkede ciddi tepki topladı.

KERRY HABER VERDİ

Ses kaydının en dikkat çekici kısmı ise Zarif’in Suriye’deki İran hedeflerine İsrail’in yaptığı saldırıyı Devrim Muhafızları'ndan önce dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den öğrenmesinden yakınması oldu. Zarif, muhafızların kendisine hiçbir dış operasyonda bilgi vermemesinden yakınırken, Obama döneminin Dışişleri Bakanı Kery’nin bu kadar ciddi bir askeri bilgiyi kendisiyle paylaştığını söylemesi ise ABD’yi karıştırdı.

Cumhuriyetçiler, Kerry’i istihbarat sızdırmakla suçlarken, yargılanmasını istedi. Şu anda ABD senatosunda olan ve kendisiyle alakalı bakanlık sonrasında da İran ile yakın olduğu iddia edilen Kerry ise suçlamaları yalanladı, Zarif ile geçmişte böyle bir görüşmesi olmadığını söyledi.

NÜKLEER POLİTİKAYI HÜKÜMET BELİRLEMİYOR

Ses kaydındaki bir diğer ilginç kısım ise İran’ın çok tartışılan nükleer anlaşmadan çekilmesi konusunda da kararın hükümet ve bakanlıklar tarafından değil, Hamaney ve Devrim Muhafızları tarafından alındığından yakınması oldu. Zarif ülkede muhafazakar milliyetçi medya tarafından istenmeyen adam ilan edilirken, hükümet ise bakanı koruyan tavır takındı.