Zatürree, her yaştan insanda hafif ve ağır hastalıklara neden olabilen bir akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Özellikle 65 yaş ve üstü yetişkinler için bir risk olan zatürreeden korunmanın en önemli yolu ise aşılanma. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, Dünya Aşı Haftası kapsamında zatürree ve aşılanma hakkında bilgi verdi. Sezen, “Zatürree, […]

Zatürree ölümlerinde beşinci sıradayız

Zatürree, her yaştan insanda hafif ve ağır hastalıklara neden olabilen bir akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Özellikle 65 yaş ve üstü yetişkinler için bir risk olan zatürreeden korunmanın en önemli yolu ise aşılanma.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, Dünya Aşı Haftası kapsamında zatürree ve aşılanma hakkında bilgi verdi. Sezen, “Zatürree, tüm dünyada ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Türkiye’deki ölüm sebepleri arasındaysa beşinci sırada bulunuyor. Özellikle yaşlılarda ve eşlik eden ciddi hastalıkları olan kişilerde zatürre ölümcül olabilmektedir” dedi.

Aşı yaptırılmalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) girişimiyle 24 -30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Dünya Aşı Haftası kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Sezen, zatürreeden korunmanın en önemli yolunun aşılanma olduğunun altını çizdi. Sezen, zatürree hastalığının belirtilerini ateş ya da titreme, öksürük, hızlı solunum ya da nefes alma zorluğu ve göğüs ağrısı olarak kaydetti. 5 yaşından küçük çocukların, sağlıklı 65 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin aşılanması gerektiğine değinen Sezen, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Aile hekimleri olarak hastalarımızı bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. 65 yaş üstü sağlıklı kişilerde ya da kronik hastalığı olan kişilerin poliklinik başvurularında genel ilaç kullanımı ve erişkin aşılamaları hakkında bilgi veriyoruz. 65 yaş ve üstü bireylere aşı ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezleri’nde uygulanıyor. Risk grubunda bulunanlar aşılanmak için aile hekimine başvurabilir.”