İzni iptal edilen zehir gemisi Sao Paulo, Bakanlık'tan çıkan karara rağmen ilerlemeye devam ediyor. Geminin yolculuğuna devam etmesine ilişkin konuşan Başkan Soyer, "Karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz" dedi.

Zehir gemisi Bakanlık kararına rağmen yola devam ediyor: "Karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz"

Fevzi Efe SEKİTMEZ

İzmir Aliağa’da Sök Denizcilik adlı şirkete sökümü yapılmak üzere gelmekte olan zehirli atık dolu Nae Sao Paulo gemisi için verilen izin, kamuoyunun büyük çabası sonrası, iptal edildi. Kararı duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "NAE Sao Paulo" isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir" dedi.

Ancak karara rağmen sadece hızını düşüren Sao Paulo gemisi yoluna devam ediyor. İzmir’de Alsancak’ta bulunan Mimarlık Merkezi’nde ölüm saçan geminin Aliağa’ya doğru yolculuğuna devam etmesi hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu adına konuşan TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Demir, bakanlıktan verilen kararının kesin sonuçları ifade etmediğini belirtti. Akdemir, “Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ‘gerekli belgelerin’ sağlanmamış olması gerekçe gösterilerek yapılan iznin iptali sürecin kesin olmadığı anlamına gelmektedir. Gemi hareketine devam etmektedir. IBAMA tarafından ihracatçı şirket olan OCED Şirketine gönderildiği 26 Ağustos 2022 tarihli yazışmasıyla; iznin askıya alındığı bilgisi verilerek, geminin yolculuğunun Basel Sözleşmesine aykırı olduğu ve yasadışı hale geldiği belirtilmiş, Brezilya’ya geri dönmesi gerektiği bildirilmiştir.”

‘HUKUKSUZ YOLCULUK DEVAM EDİYOR’

Çıkan kararlara rağmen geminin yolculuğuna devam ettiğini söyleyen Akdemir, “Zehirli gemi gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada geminin yeterli kontrollerinin yapılmadığı ve geliş izninin iptal edildiği söylendi fakat Brezilya Hükümeti ve Bakanlıktan yapılan açıklamaya rağmen gemi hukuksuz yolculuğuna devam etmektedir. Geminin Brezilya Karasularına geri dönmesi gerekmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Grubu işlemlerine ve çalışmalarına devam etme kararı almıştır” dedi.

‘GELECEKLERİ VARSA GÖRECEKLERİ DE VAR’

Emperyalist güçlerin İzmir ve Türkiye üzerinde hegemonya kurmak istemelerine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Uyanık olmaya devam edeceğiz. İzmir halkının büyük bir duyarlılık göstererek tek yumruk olduğunu biliyoruz, bunu korumaya devam edeceğiz. Son buluşmamıza göre şu an çok daha büyük bir umut ve mutlulukla buradayız. Önemli bir kazanım elde ettik. 30 Ağustos 1922, emperyalizme vurulan en büyük tokadın tarihidir. Ancak emperyalizm bu topraklar üzerindeki emellerinden asla vazgeçmemiştir. Bugün de çöpüyle, atığıyla bu topraklar üzerindeki emellerini gerçekleştirmeye gayret etmektedir. Kalıcı barışın tek sigortası var; o da o halkın örgütlü birlikteliği ve direniş ruhunu koruyor olmasıdır. Karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz. Biz buradayız, gelecekleri varsa görecekleri de var” diye konuştu.