‘Zehir gemisi’ne karşı nöbet eylemi başladı

BİRGÜN EGE

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), zehirli atık dolu Nae Sao Paulo gemisi söküm için İzmir Aliağa’ya gelmesini engellemek için nöbet eylemine başladı. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla duyurulan nöbet eylemi her saat 18.30’da başlanacağı belirtildi.

Basın açıklamasını okuyan ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, 4 Ağustos günü geminin yola çıktığını hatırlatarak, “Yola çıkışından bir gün sonra Brezilya mahkemeleri geminin limandan çıkışına yasak getirdi. Bu haber kamuoyunda geminin gelmeyeceği yönünde yanlış bir algıya sebep oldu. Oysa gemi SÖK Denizcilik refakatinde mahkeme kararını yok sayarak İzmir’e doğru geliyor” dedi. Küçükakyüz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ulusal ve uluslararası uyarılara rağmen bu geminin yoluna devam etmesine neden hâlâ izin verdiğini anlamadıklarını söyledi.

SERMAYE DEĞİL HALK KAZANACAK

Küçükakyüz, şunları dile getirdi: “Bizler inatla bu gemiyi ülkemiz karasularına sokmayacağız ve sökümüne izin vermeyeceğiz. Sermaye değil halk kazanacak, çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Bir avuç sermayedarın kâr hırsına boyun eğmeyeceğiz. Gemi sökümünde çalışan işçi kardeşlerimize sesleniyoruz, bu gemiyi sökmeyin. Sizlerin yaşamı gemi söküm patronlarının kazanacakları paradan daha değerli. Bu amaçla bugün burada zehirli gemiyi durdurmak için nöbet eylemimizi başlatıyoruz. Aliağa dünyanın çöplüğü değildir demek için nöbetteyiz.”