Zehir saçan balıklar Meclis gündeminde

YAREN ÇOLAK

Denizlerin kirlenmesi başta balıklar olmak üzere deniz ürünlerinde ağır metal riskini artırdı. Gazeteci Özgür Gürbüz’ün aralık ayında yaptığı araştırmaya göre denizlerden sofralarımıza gelen birçok balıkta ağır metale rastlanıldı; arsenik değerleri de sınırın üstünde çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, halk sağlığını tehdit eden konuyu Meclis gündemine taşıdı. Denizlerde ve iç sularda meydana gelen kirliliğe dikkat çeken CHP’li Gök, kirliliğin yurttaşların sağlığını tehdit ettiğini ve su ürünlerinin adeta zehir saçtığını vurgulayarak araştırma önergesi verdi.

CHP’li Gök 2 yıl önce Van’da satışa sunulan balıklarda ağır metalin tespit edilmesini hatırlatarak “Geçen süre içerisinde halk sağlığı tehdidini ortadan kaldırmak için gerekli adımlar atılmadı” dedi ve ekledi: “Halk sağlığı uzmanları araştırma sonuçlarında ortaya çıkan ağır metal değerlerinin Türkiye’de kabul edilen sınır değerlerin altında olsa dahi yüksek düzeyde bir kirlilik bulunduğunu ifade etmekte, arsenik değerlerinin teste tabi tutulan bütün balıklarda çok yüksek olduğunu belirtmektedirler.”

CHP’li Gök, denetleme mekanizmasının önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle noktaladı: “Soframıza gelen balıkların sağlığımızı tehdit etmesinin önüne geçilmesi için balık örneklerini sistematik bir yöntemle denetleyen ve düzenli olarak toplumla paylaşan bir mekanizmanın kurulması gerekmekte. Sularımızı kirleten etkenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve Türkiye’de sağlıklı su ürünleri tüketiminin yaygınlaştırılması gerekmekte.”