Fransa yapımı “Nae Sao Paulo” (FS Foch) adlı nükleer geminin söküm için Aliağa’ya getirilmesine karşı uluslararası bir dayanışma oluştu

Zehir saçan gemiye karşı uluslararası dayanışma

BİRGÜN EGE

Atık Savaş Gemisi São Paulo’nun Aliağa’da sökümü konusunda Uluslararası dayanışma oluştu. Gemi’nin 1960’ta üretildiği ve nükleer denemelerde kullanıldığı Fransa’dan, 2000 yılında satıldığı ve halen bulunduğu Brezilya’dan ve diğer ülkelerden ilgili STK’lar bir araya gelerek Brüksel’den TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tehlikeli atıkların temizlenmesine ilişkin uyarı ve ikazlar içeren bir mektup gönderdi.

Gönderilen mektupta eski adıyla Foch, yeni adıyla São Paola gemisinin satış ve söküm sürecinde için izlenmesi yol ile geminin yasal, çevresel ve sağlıksal riskleri konusunda uyarılar yer aldı. İzmir Yaşam Alanları tarafından yapılan açıklamada, “Dayanışma ve iletişim içinde olduğumuz; NGO Shipbreaking Platformu (STK Gemi söküm Platformu), tarafından yazılan mektupta, Gemi sökümü için Avrupa Birliği onaylı tesis olmanın yeter koşul olmadığı belirtildi” denildi.

Açıklamada dayanışma için teşekkür edilirken, mektupta kullanılan şu ifadelere yer verildi: “Yazının sonunda, “São Paulo'nun, Aliağa içinde ve çevresinde işçilere, yerel topluluklara ve hassas kıyı ortamlarına zarar vermeyeceğine emin olmak için hangi adımların atılacağı konusunda Bakanlıktan bilgi istendi. Talep edilirse, yardımcı olmaya hazırız, bilgi bekliyoruz.”