Erzincan İliç'te Çöpler Altın Madeni'nde siyanür borularının patlamasının ardından şirkete 16,4 milyon lira ceza kesildi. Yaşam savunucuları "Türkiye'nin Çernobili" olarak adlandırılan madeninin kapatılması için mücadelede.

Zehir saçan havuza en üst sınırdan ceza

HABER MERKEZİ

Ülkenin ikinci en büyük altın madeni olan Erzincan’ın İliç ilçesinde 12 senedir faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni, yaşamı ve çevreyi tehdit ediyor. 200 futbol sahası büyüklüğünde olan siyanür havuzu üç kat daha genişletilmek isteniyor. Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninin siyanür borusu patladı. Aynı zamanda aktif deprem fayı üzerinde bulunan madenden, 20 ton siyanürün Fırat Nehri’ne aktığı öne sürüldü. Boruların patlamasından sonra bölgeye gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı firmaya 16 milyon 441 bin TL idari para cezası kesildiğini ve suç duyurusu yapıldığını açıkladı.


Bakanlığın konuyla yaptığı açıklama şöyle: "Yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının, tesis sınırlarının dışındaki eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı ve kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi Ancak söz konusu tespitin analiz raporları ile teyit edilebilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından gerekli analizler yapılmak üzere numuneler alındı.”

NUMUNELER ALINDI

Valilik de iddiaları yalanlayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir. Kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir.”

Öte yandan altın madeninin kapatılması için yaşam savunucuları uzun süredir mücadele verirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bu ayın başında bölgeye giderek açıklamalarda bulundu. Bölgede denetimsizliğe vurgu yapan Öztunç, "bu siyanür havuzlarında herhangi bir şey olması durumunda -ki burası deprem bölgesi, burada yer altı sularına karışacak olan kimyasal atıklar Fırat’ı, Keban Barajı’nı, Munzur’u kirletir. Ne börtü bırakır ne böcek; taş üstünde taş bırakmaz” demişti.

***

Atmosfere buhar salınıyor

Dersim, Malatya ve Sivas’ın ortasında bulunan Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Köyü’ndeki Çöpler Altın Madeni 2010’dan beri faaliyette. "Türkiye'nin Çernobili" olarak adlandırılan ve yıllardır siyanür ve sülfrik asit yayan madenin bölgede ekolojik yıkıma neden olduğu belirtiliyor. Yaşanan tahribatla ilgili olarak yaşam savunucuları yıllardır seslerini duyurmaya çalışıyor, hukuki yollara başvurarak olası yıkımların önüne geçmenin yollarını arıyor. Altın madeni ocağında oluşturulan atık göletinde biriken kanserojen ve öldürücü kimyasallar buharlaşarak doğanın üzerine ölüm olarak yağıyor. Barajda biriken zehirli sular taşmasın diye, “evaporatör” denilen bir aletle atmosfere buhar salınıyor.