Zehirli aslan balığı için 'Lady Gaga' reçetesi

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) Başkanı Bayram Öztürk, zehirli aslan balığının nüfusunun azaltılması gerektiğini belirterek, "Bu balığı yemek lazım ama önce zehrini çıkarmak ve daha sonra tüketmek lazım. Çünkü doğal ortamından başka türlü çıkarmamız mümkün değil" dedi. Öztürk, bu balığa özel geliştirdikleri tarife, renkli kostümleriyle dikkati çeken ABD'li şarkıcı Lady Gaga'dan yola çıkarak, "Lady Gaga reçetesi" adını verdiklerini söyledi.

TUDAV tarafından, Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun (TSSF) işbirliği ile düzenlenen, 'Doğu Akdeniz Aslan Balığı: Yeni Sorunlar, Yeni Çözümler (Dağılımı, Mücadele ve Yararlanma) Çalıştayı", Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı. Çalıştaya, Türkiye'nin yanı sıra 11 ülkeden uzmanlar katıldı.

TUDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Kızıldeniz'den Hint Okyanusu'na ve oradan Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e gelen yabancı türleri araştırdıklarını söyledi. İstilacı ve agresif türler arasında aslan balığının da bulunduğuna işaret eden Öztürk, çalıştayda bu balığı nasıl kontrol altına alıp, doğal popülasyonunu azaltabileceklerini tartışacaklarını kaydetti. Aslan balığının, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs ve İtalya'da da görüldüğünü ifade eden Öztürk, balığın sırtındaki zehirli dikenleriyle balıkçılar ve vatandaşlar için tehlikeli olabileceğini vurguladı.

YENEREK AZALTILACAK

Balığın Akdeniz'deki popülasyonunun ancak tüketilerek azaltılabileceğini savunan Öztürk, Türkiye'de de zehirlenme riski olmadan aslan balığını tüketebilmek için tarif geliştirdiklerini anlattı. Amerika ve Karayiplerde bu balığın özel bir teknikle zehrinin alındığını ve yenildiğini anlatan Öztürk, geliştirdikleri tarife, renkli kostümleriyle dikkati çeken ABD'li şarkıcı Lady Gaga'dan yola çıkarak, "Lady Gaga reçetesi" adını verdiklerini söyledi.

Öztürk, şöyle konuştu:

"Aslan balığı renkli olduğu için Lady Gaga'ya benzettik. Reçetenin ismini de bu şekilde verdik. Zaten bu balığı, Karayiplerde ve Amerika'da yiyenler var. Biz de onlar gibi yapacağız ama biz kendimize uygun Akdeniz usulüne göre domates soslu ve zeytinyağlı bir tarif yaptık. Bu balığı yemek lazım ama önce zehrini çıkarmak ve daha sonra tüketmek lazım çünkü doğal ortamından başka türlü çıkarmamız mümkün değil."

Çalıştay kapsamında yarın Kemer Marina'da dalış etkinliği gerçekleştirilecek ve yakalanacak aslan balıkları, "Lady Gaga reçetesi" adı verilen teknikle pişirilerek tadılacak. Yetişkinleri 40 santimetre uzunluğa ulaşabilen aslan balıkları, uzun yüzgeçleriyle ilginç bir görüntüye sahip. Üst kısmında iğneler bulunan bu balık türü, temas halinde zehirlenmeye yol açabiliyor. Aslan balığı tarafından zehirlenmek, zaman zaman ölümlere bile neden olabiliyor. Zehirli dikenleri nedeniyle yırtıcı diğer türleri kendinden uzak tutabilen bu balık türü, Akdeniz'deki canlı türlerine verdiği zarar açısından da risk olarak değerlendiriliyor.