Zehirsiz Sofralar konferansı İstanbul’da gerçekleştirildi. DSÖ’nün ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirttiği 13 etken pestisit maddesinin yasaklanması için Bakanlığa çağrı yapıldı

Zehirsiz gıda mümkün

DEMET SARGIN

95 yaşam savunucusu dernek ve kurumun oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın düzenlediği Zehirsiz Sofralar konferansı dün İstanbul’da gerçekleşti. Pestisitlerin insan sağlığına ve ekolojik döngüye verdiği zararların üzerinde durulan çalıştayda, yerel ve ekolojik tarım yapan üreticilerin önemine vurgu yapıldı.

Çalıştayda endüstriyel tarımda kullanılan pestisitlerin zararları, doğa dostu yöntemler ve iyi örnekler ele alındı. Bilim insanları, tüketiciler, üreticiler, sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler zehirsiz gıdanın mümkün olacağının altı çizildi.


Konferansta, insanların sinir ve hormonal sistemlerine zarar veren, pek çok kanser türüne, kısırlığa ve çocuklarda gelişim bozukluğuna sebep olan, ekosistemi tahrip eden, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirtilen, 13 etken pestisit maddesinin ülkede yasaklanması çağrısı yapıldı.

zehirsiz-gida-mumkun-653099-1.

Bakanlığa çağrı yapıldı

Çalıştayda, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılan şu çağrıda bulunuldu:

♦ DSÖ tarafından son terece tehlikeli ve muhtemelen kanserojen olarak belirtilen ve tarımda kullanılan 13 etken madde acilen yasaklansın.

♦ Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, zehirsiz ve doğa dostu yöntemlerle tarımsal üretimin yapılması için Bakanlık tarafından gerekli adımlar atılsın.

♦ Üreticiler zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edilsin.

♦ Türkiye’deki pestisit kullanımına ilişkin denetimler artırılsın, denetim sonuçları kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılsın.

cukurda-defineci-avi-540867-1.