Sağlıklı gıdaya artan talep, çiftçileri kimyasal-endüstriyel tarımdan vazgeçip doğa dostu ve ekolojik tarıma yöneltiyor. Bu yöntem sadece tüketiciyi değil çiftçiyi de koruyor

Zehirsiz sofraya çiftçiden de destek

HABER MERKEZİ

Tarımda kullanılan yüksek düzeyde zararlı kimyasalların sağlığa ve çevreye yönelik olumsuz etkileri sık sık yapılan araştırmalarla ortaya konuyor.

Tarım ilacı kullanılarak yapılan tarımda sadece tüketici değil çiftçi de olumsuz etkileniyor. Pestisit zehirlenmelerine doğrudan maruz kalan, toprağı fakirleşen, hastalık ve zararlılarla eskisinden daha çok mücadele etmek durumunda kalan ve girdi maliyetleri yüzünden geliri düşen çiftçiler artık yeni yöntemlere yöneliyor. Bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalmadığı doğa dostu yöntemlere geçiyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kimyasallara dayalı çiftçiliğin dünyanın gıda ihtiyacını karşılayabilecek bir seçenek olmadığını kabul ediyor ve daha sağlıklı bir geleceğin anahtarı olarak agroekolojiye dikkat çekiyor .

Agroekoloji, güvenilir ve besleyici gıdaların doğa-dostu yöntemlerle üretilip herkese ulaşabildiği bir gıda sistemidir.

ON BİNLERCE KİŞİ İMZALADI

Agroekoloji için yürütülen kampanyalardan biri de Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Avrupa Pestisit Eylem Ağı ile ortaklaşa yürüttüğü “Zehirsiz Sofralar Projesi” Bu kapsamda açılan kampanyaya bugüne değin 130 bin kişi imza attı. 100’den fazla sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, söz konusu kampanya ile Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’ndan, zehirsiz üretimi teşvik eden tarım politikalarının hayata geçirilmesini istiyor.

Buğday Derneği Koordinasyon Kurulu üyesi Oya Ayman, konuya ilişkin şunları söyledi: "Temiz üretim yapmak isteyen çiftçiler, sadece organik sertifikalı tarım değil agroekoloji, onarıcı tarım, pulluksuz tarım gibi doğa dostu yöntemler hakkında bilgileniyor ve kendi şartlarına uygun modeller geliştiriyor. Tüketicilerin zehirsiz üreten çiftçiye alım garantisiyle, temiz ürün yetiştirme desteği vermesi de bu üreticilerin sayısının artmasını sağlıyor.”

HEM DOĞA HEM DE ÇİFTÇİ DOSTU TARIM

Doğa dostu ve agroekolojik tarıma geçmenin çiftçilere olan faydaları;

>>Sağlığını, toprağını, suyunu koruyor.

>>Giderleri azalıyor. Tarım zehiri ve kimyasal gübre yerine kendi tohumluğunu kullanıyor.

>>Tuzaklar, faydalı böcekler, ev yapımı doğal reçeteler, yeşil gübreleme, kompost gibi ekolojik girdileri kullanması ile mümkün oluyor.

>>Ekolojik pazarlar, gıda toplulukları, üretici pazarları veya kooperatif satış noktaları kanalıyla, hem tüketicilerin kolay ve ucuz yoldan gıdaya ulaşımını sağlıyor hem de gelirini yükseltebiliyor.

>>Aracılara giden gelir payı çiftçiler ve tüketiciler arasında paylaşılmış oluyor.